Serviciile CICRO continuă

apr. 08, 2024

Anul 2024 ne găsește în continuare alături de beneficiarii Centrului de Informare și Consiliere pentru Refugiați Oradea (CICRO). De aproape doi ani activăm în folosul persoanelor refugiate, prin servicii de asistență socială, de consiliere psihologică, cursuri de limba română și diverse programe educaționale pentru copiii ucraineni pentru care Oradea înseamnă, deocamdată, „acasă”.

Beneficiarii centrului sunt persoane care au ales să rămână aici, confruntându-se nu doar cu bariera lingvistică ci și cu un context social care, deși este prietenos și primitor, nu oferă de multe ori soluțiile potrivite pentru situațiile de impas pe care persoanele refugiate le au de depășit. De aceea existăm noi, ca să îi îndrumăm și să îi sprijinim să-și depășească fricile, neajunsurile, neliniștile, adică aceste aspecte care le mențin lor starea de vulnerabilitate crescută.

Avem familii care au plecat spre alte orizonturi să își poată reconstrui un prezent decent, familii de care ne-am despărțit îmbrățișându-ne, primind mulțumirile și recunoștința lor.

Și avem familii noi, care ne caută și ne mărturisesc că au aflat de noi din mediul online și de la alți beneficiari care ne trec pragul. De la începutul anului, 20 de familii (care însumează 76 de persoane) ne-au cerut să mediem dialogul lor cu diferite instituții publice, au avut nevoie de un medic de familie care să îi ajute... Au avut nevoie să completeze diferite documente de care au nevoie pentru a primi sprijinul financiar din partea statului român și au nevoie de suport pentru a se acomoda și pentru a înțelege cum funcționează aici societatea în care au ajuns, care sunt serviciile la care au acces, care sunt posibilitățile lor de integrare.

În prezent, avem aproape 200 de familii înregistrate la centru.

Însoțim beneficiarii care au nevoie la notar, explicăm etape procedurale privind înregistrarea în baza de date a Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, mediem dialogul dintre persoanele refugiate și Direcția de Asistență Socială Oradea, traducem telefonic și nu numai conversațiile dintre medicul de familie și beneficiarii care au nevoie de servicii medicale. Nu de puține ori, programăm la consulturi de specialitate aceste persoane atunci când este cazul. Și nu ne oprim aici.

Asigurăm supravegherea copiilor mici pe toată durata cursurilor de limba română la care participă părinții lor și care vor să se integreze socio-profesional în contextul actual.

Oferim sprijin prin produse de igienă și produse pentru copiii mici, când situația o impune. Și vedem demnitatea cu care ei ne transmit recunoștința lor. Pentru că, oricât de greu le-ar fi fost, au învățat să primească ajutor, să îl aprecieze și să ne mărturisească, atunci când este cazul, că au progresat și au învățat să se descurce aici. Un rol deosebit îl are importanța consilierilor psihologice pe care le asigurăm prin psihologul ucrainean angajat la centru.

De altfel, și personalul care dezvoltă programe de after school pentru copiii ucraineni provine tot din Ucraina, ceea ce aduce un plus de calitate în beneficiul adolescenților și copiilor de vârstă școlară care, astfel, pot comunica ușor, în limba maternă, cu profesorii lor. Efortul, de ambele părți, este unul titanic; pe de o parte, al copiilor care sunt înscriși la școlile românești, dar care țin pasul și cu materia din țara lor natală, iar pe de altă parte, al personalului, care încearcă în permanență să răspundă nevoilor care apar pe parcurs în procesul de asimilare de cunoștințe și de dezvoltare al fiecăruia dintre copii. Diversitatea activităților din programul de after school ne demonstrează constant faptul că, prin seriozitate și implicare, răspundem eficient acestei provocări care pe cât este de frumoasă, pe atât este de dificilă: modelarea unor suflete care sunt atât de tulburate, dar și atât de fragile în egală măsură.

Prin CICRO, cât va fi cu putință, vom oferi suportul nostru persoanelor refugiate, respectând, ca și până acum, Politica de garantare a  siguranței copilului și a persoanei adulte vulnerabile prin care Asociația Caritas Eparhial Oradea și-a asumat să respecte valori precum: interesul superior al persoanei, respectarea unicității persoanei, nediscriminarea, echitatea, respectarea demnității umane și solidaritatea socială.

Teodora BODA
Asistent social specialist

Vezi alte noutăți

04 May, 2024
Și de acest Paști, să ne aducem aminte că bucuria și speranța pe care le aduce Învierea lui Isus Cristos sunt destinate tuturor, indiferent de circumstanțele în care se află.
03 May, 2024
Caritas Eparhial Oradea a organizat și anul acesta, în perioada 24 martie – 28 aprilie 2024, colecta de alimente „Deschide uşa inimii tale!”, în fiecare duminică din Postul Mare în bisericile: Catedrala „Sfântul Nicolae”, Sanctuarul Eparhial „Maica Domnului”, „Schimbarea la față”, „Sfânta Treime”, ”Sfântul Gheorghe” (Spital) din Oradea, Biserica „Sfinții Mihail și Gavril” din Sântandrei și clasele Step by Step ale Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea.
02 May, 2024
Începutul lunii mai a fost presărat cu multă bucurie pentru beneficiarii cantinei sociale a Asociației Caritas Eparhial Oradea. Dacă de 1 Mai am savurat împreună tradiționalii mititei, astăzi, 2 mai a.c., beneficiarii prezenți care au venit împreună cu prietenii lor au servit prânzul festiv prilejuit de Sărbătoarea Învierii Mântuitorului.
Mai multe noutăți
Share by: