Rugăciunea, dialog cu Dumnezeu

2 decembrie 2024

Propunerea noastră este aceea de a se spune rugăciunea înainte de prânz sau înainte de cină, atunci când toţi membrii familiei sunt împreună. Adunaţi în jurul mesei, se aprinde o lumânare, în timpul unei săptămâni se aprinde aceeaşi lumânare; acesta este gestul care spune că a început rugăciunea: lumina indică o prezenţă invizibilă, dar reală, oaspetele atât aşteptat de noi, Isus, care este mereu prezent atunci când doi sau trei sunt adunaţi în numele lui.

Lumânarea aprinsă va fi pusă în mijlocul mesei în aşa fel încât toţi să o poată vedea cum arde şi, împreună, vor face semnul crucii, se va citi textul biblic şi meditaţia care urmează (reflecţia), rugăciunea „Tatăl nostru” şi încheierea.


Luni, 2 decembrie 2024

În numele Tatălui şi al Fiului, şi al Spiritului Sfânt. Amin.

Text biblic:
Din Evanghelia lui Matei: „Pe când intra în Capernaum, s-a apropiat de El un sutaş, rugându-L, Şi zicând: Doamne, sluga mea zace în casă, slăbănog, chinuindu-se cumplit. Şi i-a zis Isus: Venind, îl voi vindeca. Dar sutaşul, răspunzând, I-a zis: Doamne, nu sunt vrednic să intri sub acoperişul meu, ci numai zi cu cuvântul şi se va vindeca sluga mea. Că şi eu sunt om sub stăpânirea altora şi am sub mine ostaşi şi-i spun acestuia: Du-te, şi se duce; şi celuilalt: Vino, şi vine; şi slugii mele: Fă aceasta, şi face. Auzind, Isus S-a minunat şi a zis celor ce veneau după El: Adevărat grăiesc vouă: la nimeni, în Israel, n-am găsit atâta credinţă. Şi zic vouă că mulţi de la răsărit şi de la apus vor veni şi vor sta la masă cu Avraam, cu Isaac şi cu Iacov în împărăţia cerurilor”. (VIII, 5-11)

Reflectăm:
Această pagină din Evanghelie ne prezintă un centurion păgân care îl surprinde pe Isus cu credința sa. El nu este un doctor în drept, nici un om al rugăciunii, ci un soldat; totuși, el înțelege că mila lui Dumnezeu nu are granițe. Credința este o întâlnire, nu un set de doctrine. Este a te lăsa atins de mâna întinsă a lui Dumnezeu. Este exact ceea ce face centurionul, recunoscând măreția lui Isus chiar și fără să-l fi cunoscut vreodată pe deplin. Și noi, adesea, ne simțim „nevrednici” ca el, conștienți de greșelile și slăbiciunile noastre. Cu toate acestea, Dumnezeu vine chiar acolo unde suntem slabi, unde suntem „paralizați” de temeri, nesiguranță sau necazuri. Acest Post poate fi un moment în care să lăsăm deoparte rigiditatea noastră și să-l lăsăm pe Isus să atingă acele zone rănite. La fel ca centurionul, să avem încredere în acel „cuvânt” care ne spune să iubim, să iertăm, să ne ridicăm. Să nu ne fie teamă să cerem, pentru că tocmai în încredere îi permitem lui Isus să acționeze.

Tatăl nostru...

Maria, Mama încrederii, ajută-ne să lăsăm la o parte îndoielile și să cerem cu credință ceea ce avem nevoie. Intercede pentru noi, pentru ca în inimile noastre să avem curajul de a ne întoarce la Fiul tău cu umilință și încredere, știind că El poate face totul. Amin.


Nădejdea noastră este Tatăl, scăparea noastră este Fiul, acoperământul nostru este Spiritul Sfânt, Treime Sfântă, mărire Ţie. Amin.

Vezi alte noutăți

12 februarie 2025
În fiecare zi, la Centrul rezidențial „Casa Frențiu", desfășurăm cu beneficiarii activități recreative și de socializare prin care încercăm să păstrăm atmosfera familială existentă în centru.
31 ianuarie 2025
Ultima zi lucrătoare a lunii este aproape mereu o bucurie pentru beneficiarii cantinei sociale. Mult așteptatul desert pe care îl oferim aniversaților lunii în curs aduce de fiecare dată zâmbete, îmbrățișări și urări de bine. Și astăzi, 31 ianuarie a.c., a fost la fel.
30 ianuarie 2025
Centrul social „Maria Rosa” din Oradea a găzduit joi, 30 ianuarie 2025, Ziua Voluntarului Caritas, a XIX-a ediție, sub motoul „Voluntar zi de zi”.
Mai multe noutăți
Share by: