Rugăciunea, dialog cu Dumnezeu

21 decembrie 2024

21 decembrie 2024
Propunerea noastră este aceea de a se spune rugăciunea înainte de prânz sau înainte de cină, atunci când toţi membrii familiei sunt împreună. Adunaţi în jurul mesei, se aprinde o lumânare, în timpul unei săptămâni se aprinde aceeaşi lumânare; acesta este gestul care spune că a început rugăciunea: lumina indică o prezenţă invizibilă, dar reală, oaspetele atât aşteptat de noi, Isus, care este mereu prezent atunci când doi sau trei sunt adunaţi în numele lui.

Lumânarea aprinsă va fi pusă în mijlocul mesei în aşa fel încât toţi să o poată vedea cum arde şi, împreună, vor face semnul crucii, se va citi textul biblic şi meditaţia care urmează (reflecţia), rugăciunea „Tatăl nostru” şi încheierea.


Sâmbătă, 21 decembrie 2024

În numele Tatălui şi al Fiului, şi al Spiritului Sfânt. Amin.

Text biblic:
Din Evanghelia lui Luca: „Şi în acele zile, sculându-se Maria, s-a dus în grabă în ţinutul muntos, într-o cetate a seminţiei lui Iuda. Şi a intrat în casa lui Zaharia şi a salutat-o pe Elisabeta. Iar când a auzit Elisabeta salutarea Mariei, pruncul a săltat în pântecele ei şi Elisabeta s-a umplut de Spiritul Sfânt, şi cu glas mare a strigat şi a zis: Binecuvântată eşti tu între femei şi binecuvântat este rodul pântecelui tău. Şi de unde mie aceasta, ca să vină la mine Maica Domnului meu? Că iată, cum veni la urechile mele glasul salutării tale, pruncul a săltat de bucurie în pântecele meu. Şi fericită este aceea care a crezut că se vor împlini cele spuse ei de la Domnul.” (I, 39-45)

Reflectăm: 
Imaginați-vă-o pe Maria, tânără și plină de viață, trezindu-se devreme dimineața și plecând în grabă la Elisabeta. Deși călătoria este lungă și obositoare, inima ei este ușoară, plină de bucurie și speranță. Maria îl poartă pe Isus în ea, chiar dacă se află doar la începutul călătoriei sale ca mamă. Fiecare pas este un act de iubire: ea nu se gândește la sine, ci aleargă spre cei care au nevoie de ea. Când Maria sosește, se întâmplă ceva extraordinar: prezența ei și salutul pe care îl aduce stârnesc bucurie în casa Elisabetei. Este un moment de sărbătoare, o explozie a Spiritului Sfânt care implică totul și pe toată lumea. Copilul din pântecele Elisabetei dansează de bucurie, iar ea, inspirată, o proclamă pe Maria binecuvântată între toate femeile. Și noi, la fel ca Maria, suntem chemați să îl aducem pe Isus altora cu entuziasm și generozitate. Uneori, un salut, un gest de apropiere, este suficient pentru a aprinde bucuria și speranța în inimi.

Tatăl nostru...

Maria, Mama Domnului și mama noastră, învață-ne să-l purtăm pe Isus cu aceeași bucurie și simplitate ca și tine. Fă-ne capabili să recunoaștem prezența lui Dumnezeu în viața noastră și să o împărtășim cu cei din jurul nostru. Acoperă-ne cu iubirea ta maternă și călăuzește-ne pe drumul nostru spre Crăciun. Amin.

Nădejdea noastră este Tatăl, scăparea noastră este Fiul, acoperământul nostru este Spiritul Sfânt, Treime Sfântă, mărire Ţie. Amin.

Vezi alte noutăți

De către Caritas Eparhial 2 ianuarie 2025
Asociația Caritas Eparhial Oradea angajează: Asistent social pentru Centrul rezidențial „Casa Frențiu”.
31 decembrie 2024
Vă mulțumesc tuturor celor care, în ciuda greutăților, ați contribuit la binele comun și în anul 2024!
31 decembrie 2024
Ultima zi a lunii decembrie a.c. ne aduce veselie, din nou, la cantina socială.
Mai multe noutăți
Share by: