24 decembrie 2024
Propunerea noastră este aceea de a se spune rugăciunea înainte de prânz sau înainte de cină, atunci când toţi membrii familiei sunt împreună. Adunaţi în jurul mesei, se aprinde o lumânare, în timpul unei săptămâni se aprinde aceeaşi lumânare; acesta este gestul care spune că a început rugăciunea: lumina indică o prezenţă invizibilă, dar reală, oaspetele atât aşteptat de noi, Isus, care este mereu prezent atunci când doi sau trei sunt adunaţi în numele lui.
Lumânarea aprinsă va fi pusă în mijlocul mesei în aşa fel încât toţi să o poată vedea cum arde şi, împreună, vor face semnul crucii, se va citi textul biblic şi meditaţia care urmează (reflecţia), rugăciunea „Tatăl nostru” şi încheierea.
Marți, 24 decembrie 2024
În numele Tatălui şi al Fiului, şi al Spiritului Sfânt. Amin.
Text biblic:
Din Evanghelia lui Luca: „Zaharia, tatăl lui, s-a umplut de Spirit Sfânt şi a proorocit, zicând: Binecuvântat este Domnul Dumnezeul lui Israel, că a cercetat şi a făcut răscumpărare poporului Său; şi ne-a ridicat putere de mântuire în casa lui David, slujitorul Său, precum a grăit prin gura sfinţilor Săi prooroci din veac; mântuire de vrăjmaşii noştri şi din mâna tuturor celor ce ne urăsc pe noi. Şi să facă milă cu părinţii noştri, ca ei să-şi aducă aminte de legământul Său cel sfânt; de jurământul cu care S-a jurat către Avraam, părintele nostru, ca, fiind izbăviţi din mâna vrăjmaşilor, să ne dea nouă fără frică, să-I slujim în sfinţenie şi în dreptate, înaintea feţei Sale, în toate zilele vieţii noastre. Iar tu, pruncule, prooroc al Celui Preaînalt te vei chema, că vei merge înaintea feţei Domnului, ca să găteşti căile Lui, să dai poporului Său cunoştinţa mântuirii întru iertarea păcatelor lor, prin milostivirea milei Dumnezeului nostru, cu care ne-a cercetat pe noi Răsăritul cel de Sus, ca să lumineze pe cei care şed în întuneric şi în umbra morţii şi să îndrepte picioarele noastre pe calea păcii.” (1, 67-79)
Reflectăm:
Este dimineața zilei de 24 decembrie. Crăciunul este chiar după colț și, împreună cu Zaharia, îl putem binecuvânta pe Domnul pentru vizita sa, pentru promisiunea sa de mântuire care este pe cale să se împlinească. Inimile noastre, la fel ca ale lui Zaharia, sunt pline de anticipare, dar și de recunoștință. Nu doar pentru copilul pe care îl vom vedea născându-se, ci și pentru calea pe care El a trasat-o pentru noi: o cale a păcii, a milei și a speranței. Imaginați-vă scena: cerul se apropie, pământul se pregătește să primească cel mai mare dintre daruri. Fiecare pas pe care îl facem astăzi ne aduce mai aproape de acel mister de lumină care este pe cale să pătrundă în viețile noastre. Dar în timp ce așteptăm, să nu uităm că și noi suntem chemați să pregătim calea, să aducem lumina speranței în umbrele lumii, în inimile care sunt încă în noapte. Cu toții suntem chemați să fim, ca Zaharia, martori ai Dumnezeului care se apropie și dă mântuire tuturor. Mila Lui nu cunoaște limite. Astăzi, când ne pregătim să sărbătorim Crăciunul, putem, de asemenea, să ne reînnoim angajamentul de a aduce această lumină celor în nevoie, celor care trăiesc în întunericul suferinței și al singurătății. Și în această zi de așteptare, să ne simțim mai uniți ca niciodată în certitudinea că mântuirea a sosit deja și că toată așteptarea noastră nu este niciodată în zadar. Să ne pregătim, așadar, cu inimi recunoscătoare și deschise, pentru a-l primi pe Domnul care vine să ne viziteze.
Tatăl nostru...
Maria, Mama lui Isus și Mama noastră, tu care l-ai primit pe Cuvântul lui Dumnezeu în inima și în pântecele tău, ajută-ne să ne pregătim cu aceeași credință și disponibilitate pentru a-l primi pe Domnul care vine. În această zi a așteptării, privește cu iubire inimile noastre, ca să putem trăi acest Crăciun cu bucurie și recunoștință, pregătiți să aducem în lume lumina prezenței sale. Amin.
Nădejdea noastră este Tatăl, scăparea noastră este Fiul, acoperământul nostru este Spiritul Sfânt, Treime Sfântă, mărire Ţie. Amin.