15 decembrie 2024
Propunerea noastră este aceea de a se spune rugăciunea înainte de prânz sau înainte de cină, atunci când toţi membrii familiei sunt împreună. Adunaţi în jurul mesei, se aprinde o lumânare, în timpul unei săptămâni se aprinde aceeaşi lumânare; acesta este gestul care spune că a început rugăciunea: lumina indică o prezenţă invizibilă, dar reală, oaspetele atât aşteptat de noi, Isus, care este mereu prezent atunci când doi sau trei sunt adunaţi în numele lui.
Lumânarea aprinsă va fi pusă în mijlocul mesei în aşa fel încât toţi să o poată vedea cum arde şi, împreună, vor face semnul crucii, se va citi textul biblic şi meditaţia care urmează (reflecţia), rugăciunea „Tatăl nostru” şi încheierea.
Duminică, 15 decembrie 2024
În numele Tatălui şi al Fiului, şi al Spiritului Sfânt. Amin.
Text biblic:
Din Evanghelia lui Luca: „Şi mulţimile îl întrebau, zicând: Ce să facem deci? Răspunzând, Ioan le zicea: Cel ce are două haine să dea celui ce nu are şi cel ce are bucate să facă asemenea. Şi au venit şi vameşii să se boteze şi i-au spus: Învăţătorule, noi ce să facem? El le-a răspuns: Nu faceţi nimic mai mult peste ce vă este rânduit. Şi îl întrebau şi ostaşii, zicând: Dar noi ce să facem? Şi le-a zis: Să nu asupriţi pe nimeni, nici să învinuiţi pe nedrept, şi să fiţi mulţumiţi cu solda voastră. Iar poporul fiind în aşteptare şi întrebându-se toţi despre Ioan în cugetele lor: Nu cumva el este Cristosul? A răspuns Ioan tuturor, zicând: Eu vă botez cu apă, dar vine Cel ce este mai tare decât mine, Căruia nu sunt vrednic să-I dezleg cureaua încălţămintelor. El vă va boteza cu Spirit Sfânt şi cu foc, a Cărui lopată este în mâna Lui, ca să cureţe aria şi să adune grâul în jitniţa Sa, iar pleava o va arde cu foc nestins. Încă şi alte multe îndemnând, propovăduia poporului vestea cea bună.” (3, 10-18)
Reflectăm:
Ce trebuie să facem? Aceasta este întrebarea care izvorăște din inimile sincere, dornice să facă binele. Ioan nu propune gesturi eroice, ci acțiuni cotidiene: împărtășește, fii drept, respectă. Este o invitație de a trăi credința în concret. Gândiți-vă la acea haină în plus din garderoba dumneavoastră pe care nu o folosiți niciodată sau la mâncarea pe care o risipiți fără să vă gândiți la ea. Poate că în aceste acte mici și simple de împărtășire este ascunsă Împărăția lui Dumnezeu. Dar inima acestei Evanghelii este o imagine puternică: focul Spiritului. Nu este un foc care distruge, ci unul care purifică, precum aurul în cuptor. Lăsați-l pe Dumnezeu să vă curețe inima, să arunce „neghina” superficialității și să aprindă în voi dorința de iubire autentică. A te pregăti pentru Crăciun înseamnă a te deschide acestui foc, permițându-ți să fii transformat. Isus este aproape și el este mai mare decât orice teamă, decât orice îndoială. Lasă-l să-ți lumineze viața!
Tatăl nostru...
Maria, Mama Speranței, învață-ne să păstrăm promisiunile lui Dumnezeu în inimile noastre. Ajută-ne să trăim în iubire și dreptate, pentru a-l primi cu bucurie pe Fiul tău Iisus. Amin.
Nădejdea noastră este Tatăl, scăparea noastră este Fiul, acoperământul nostru este Spiritul Sfânt, Treime Sfântă, mărire Ţie. Amin.