Micuții ucraineni au vizitat Muzeul Țării Crișurilor

27 martie 2023

Un grup de 35 de copii ucraineni care participă la programele educaționale ale Centrului de Informare și Consiliere pentru Refugiați Oradea (CICRO) al Asociației Caritas Eparhial Oradea și 10 însoțitori din cadrul echipei de pedagogi au vizitat Muzeul Țării Crișurilor în cadrul unei excursii de o zi.

Elevii de clasele primare și de gimnaziu și învățătorii lor s-au bucurat să descopere exponatele din secția de Științele Naturii, precum și expoziția de la vivariu. Lor li s-au alăturat și câțiva dintre părinții micuților, curioși să viziteze muzeul. Translatorul Svetlana Hercuț a asigurat traducerea informațiilor disponibile pentru întreg grupul de vizitatori.

Expoziția a început cu Tunelul timpului, care prezintă evoluția vieții începând de la apariția primelor vietăți pe Terra și se întinde până la apariția primilor oameni. Au fost expuse fosile autentice din diverse perioade, o parte dintre acestea fiind descoperite pe teritoriul Bihorului. A doua parte a expoziției a fost o zonă interactivă în care copiii au văzut reconstituirea unui laborator de paleontologie, și au dat timpul înapoi învârtind ”roata timpului” pentru a vedea modificarea poziției continentelor, a nivelului oceanului planetar, a temperaturii și duratei unei zile.

Au urmat: prezentarea unui schelet de mamut descoperit în Oradea, reconstituirea la o scară mică a unei balene preistorice, fragmente din scheletele unor dinozauri descoperiți în Bihor, dar și o animație menită să creeze o imagine cât mai fidelă a mamuților. Grupul a continuat cu vizitarea zonei de biologie, unde sunt reproduse câteva biotopuri care prezintă mediile de viață cu plante și animale specifice fiecăruia. Expoziția de Științele Naturii s-a încheiat cu o sală care a fost amenajată sub forma unei peșteri, unde este expus și scheletul complet al unui urs de peșteră descoperit tot în Bihor.

La vivariu, grupul a descoperit animalele mici aparţinând celor peste 40 de specii locale şi exotice de păianjeni, insecte, peşti, amfibieni, reptile, păsări şi mamifere, prezentate în acvarii, acvaterarii şi terarii.

Experiența a fost posibilă datorită bunăvoinței conducerii muzeului, care a asigurat gratuitate pentru întreg grupul de elevi și profesori ucraineni. Le mulțumim pentru deschiderea cu care au răspuns solicitării noastre și căldura cu care ne-au primit! Copiii au manifestat interes și curiozitate, exprimându-și dorința de a vizita și Grădina zoologică din Oradea.

Ioana TUȚĂ
Coordonator CICRO

Vezi alte noutăți

12 februarie 2025
În fiecare zi, la Centrul rezidențial „Casa Frențiu", desfășurăm cu beneficiarii activități recreative și de socializare prin care încercăm să păstrăm atmosfera familială existentă în centru.
31 ianuarie 2025
Ultima zi lucrătoare a lunii este aproape mereu o bucurie pentru beneficiarii cantinei sociale. Mult așteptatul desert pe care îl oferim aniversaților lunii în curs aduce de fiecare dată zâmbete, îmbrățișări și urări de bine. Și astăzi, 31 ianuarie a.c., a fost la fel.
30 ianuarie 2025
Centrul social „Maria Rosa” din Oradea a găzduit joi, 30 ianuarie 2025, Ziua Voluntarului Caritas, a XIX-a ediție, sub motoul „Voluntar zi de zi”.
Mai multe noutăți
Share by: