21 martie 2023 – Ziua Mondială a Asistenței Sociale

20 martie 2023

Ziua Mondială a Asistenței Sociale este o sărbătoare care își propune să evidențieze realizările asistenței sociale, să sporească vizibilitatea serviciilor sociale pentru viitorul societăților și să apere justiția socială și drepturile omului. În fiecare an, Ziua Mondială a Asistenței Sociale, sărbătorită în a treia marți din luna martie, este o sărbătoare care a devenit un punct culminant în calendarul asistenței sociale, asistenții sociali din întreaga lume sărbătorind și promovând valorile și principiile profesiei indivizilor, familiilor, comunității și societății în general.

Diferiți, dar împreună, luând în considerare pe toată lumea, nimeni să nu fie exclus! Sloganul ales pentru Ziua Mondială a Asistenței Sociale Word Social Work Day – WSWD care se va celebra marți, 21 martie 2023, este: Respectarea diversității prin acțiune socială comună!

Scopul Asociaţiei Caritas Eparhial, care este exclusiv umanitar, constând în acordarea unui sprijin eficient prin donaţii în alimente, îmbrăcăminte, medicamente, bani, prestări servicii, diferitelor categorii sociale defavorizate, fără deosebire de naţionalitate, religie, rasă, sex sau convingeri politice, în vederea creșterii șanselor beneficiarilor în a redobândi independenţa și controlul asupra propriei vieţi, de a veni în sprijinul acoperirii nevoilor de bază și de a îmbunătăţi calitatea vieţii, se pliază foarte bine pe tema aleasă în acest an.
La Caritas Eparhial Oradea lucrează patru asistenți sociali: Cornelia Bud, Ligia Deac, Teodora Boda și Mihaela Corb pe care le felicităm cu ocazia Zilei Mondiale a Asistenței Sociale.

Totodată, sărbătoarea este un motiv în plus pentru a ne exprima recunoștința pentru misiunea semnificativă și nobilă pe care o înfăptuiesc la Caritas Eparhial Oradea în ajutarea celor nevoiași, sprijinirea celor slabi și îngrijirea celor fără apărare. Sărbătoarea este un alt prilej de a le mulțumi pentru umanismul și sprijinul necondiționat pe care le arată față de ceilalți deoarece, în fiecare zi, indiferent de orice dificultăți și obstacole apar, ele se grăbesc să răspundă oamenilor care apelează la serviciile sociale.

Pentru cei care sunt numiți cea mai vulnerabilă și neprotejată categorie de oameni, voi, dragi asistenți sociali, deveniți adesea oamenii principali, sprijin și speranță. Fără voi, ei nu pot face față grijilor de zi cu zi, nu pot rezolva problemele emergente, nu pot depăși obstacolele, nu au încredere în propria lor putere și nici încredere în viitor.

Vă onorăm și vă lăudăm pentru că v-ați dedicat acestei profesii grele, dar necesare, în care nu e loc de nesimțire și indiferență. Căci, pentru a lucra în domeniul social, trebuie să fii o persoană puternică, să crezi în triumful dreptății, să ai o inimă bună, să poți simpatiza și empatiza, să iubești oamenii și să-i înțelegi, să fii răbdător și milostiv. Fiecare dintre voi are toate acestea și multe altele. La urma urmei, un asistent social este mai mult decât o profesie. Este un stil de viață.

Vă mulțumim, dragele noastre, pentru dorința voastră de a ajuta! Vă dorim multă sănătate și dragoste, succes și muncă rodnică, putere și rezistență, bunăstare și optimism, respect binemeritat din partea colegilor și a celor la care țineți zi de zi!

Noi, colegii de la Caritas Eparhial Oradea, vă apreciem munca titanică pe care o depuneți!

La mulți ani!

În continuare prezentăm locurile unde activează asistenții noștri sociali:

Asociația Caritas Eparhial Oradea este furnizor acreditat de servicii sociale, lucru care confirmă faptul că, prin calitatea serviciilor oferite, răspunde cerințelor impuse de statul român. Contribuie la dezvoltarea locală şi regională și luptă pentru ca vocile persoanelor vulnerabile și/ sau defavorizate să fie auzite și respectate, redând beneficiarilor de servicii sociale demnitatea și șansa la un viitor mai blând.

Serviciile sociale oferite de organizație sunt: Cantina socială (și activitatea Dușuri sociale), Centrul rezidențial “Casa Frențiu”, Centrul de tip after-school “Sfântul Martin” din localitatea Ioaniș, comuna Finiș, Blocul D.A.R., Programul “Sprijin pentru familii aflate în dificultate” și Centrul de Informare și Consiliere pentru Refugiați Oradea (CICRO).

Cantina socială (situată pe str. Theodor Aman nr. 1C, Oradea) este un serviciu social licențiat adresat persoanelor fără adăpost, persoanelor ale căror venituri, în raport cu cheltuielile lunare, nu permit acoperirea nevoilor de bază, persoanelor singure, vârstnice care sunt izolate social, nu au susţinători legali, sunt lipsite de venituri, sunt invalide sau bolnave cronic, persoanelor care temporar nu realizează venituri, dar și tinerilor post instituţionalizaţi.

Activitățile pe care le derulăm în cadrul acestui serviciu social sunt: prepararea şi servirea unei mese calde, de luni până vineri (precum şi mese festive: Crăciun, Paşti), obţinere de acte de identitate sau alte documente oficiale, colaborare cu alte instituţii şi organizaţii de profil şi reprezentarea intereselor beneficiarilor în faţa instituţiilor, informare cu privire la drepturile legale ale beneficiarilor, medierea muncii, monitorizare, consiliere și facilitarea accesului la “Duşurile sociale”, pentru a menţine igiena corporală a persoanelor fără adăpost şi asigurarea unei vestimentaţii adecvate.

Activitatea “Duşurile sociale” este un serviciu unic în municipiul nostru. Săptămânal, în ziua de joi, între orele 10.00-12.00, beneficiarii noștri primesc atât produse specifice (săpun, șampon, pastă și aparat de ras) cât și un schimb de haine curate, pentru efectuarea dușului. Astfel, îi ajutăm să păstreze o igienă corporală pentru a preveni anumite probleme de sănătate.

Centrul rezidențial “Casa Frențiu” (situat pe str. Spartacus nr. 35B, Oradea) este o alegere perfectă pentru persoanele vârstnice care apreciază o viață socială activă, ca parte a unui program de zi cu zi în care sunt incluse de la activități sportive, plimbări, activități recreative în comuniune cu ceilalți locuitori ai casei, până la activități culturale și educative împreună cu personalul centrului.

Activitățile pe care le derulăm în cadrul acestui serviciu social au scopul de a crește confortul psihic și starea de bine a rezidenților și de a le dezvolta capacitățile fizice și intelectuale. Accesul nelimitat la internet pentru a păstra contactul cu familia și prietenii, sau pentru a învăța noi lucruri, posibilitatea vizitării rezidenților de către familie sau apropiați, ori de câte ori doresc, plimbările în aer liber în curtea proprie și în parcul din apropiere, sporturile ușoare (tenis de masă, biliard, badminton), consilierea spirituală, dar și sărbătorirea în mod festiv a zilelor de naștere și onomastice, precum și organizarea de mese festive de Crăciun, Revelion și Paști – toate acestea transformă centrul rezidențial în casa pe care orice persoană vârstnică și-o dorește.

Centrul de tip after school “Sfântul Martin” (situat în localitatea Ioaniș, comuna Finiș, județul Bihor) are ca scop prevenirea abandonului şcolar și familial, asigurarea unor condiţii armonioase de creştere, educare şi formare profesională, precum şi dezvoltarea capacităţii individului pentru depăşirea situaţiei de nevoie socială.

Activitățile pe care le derulăm în cadrul acestui serviciu sunt: prepararea şi servirea unei mese calde și a unei gustări, de luni până vineri, ajutor în efectuarea temelor pentru şcoală, meditaţii şcolare, activităţi recreative, activităţi de creaţie, activităţi educative informale, formale și nonformale.

Blocul D.A.R. (situat pe str. Dr. Ioan Cantacuzino nr. 56, Oradea) are 10 apartamente destinate tinerilor crescuţi în sistemul de protecţie a copilului, care au un loc de muncă şi doresc să îşi întemeieze o familie, dar sunt lipsiţi de orice sprijin.
Centrul de Informare și Consiliere pentru Refugiați Oradea (CICRO, situat pe str. Dr. Ioan Cantacuzino nr. 56, Oradea – la parterul Blocului D.A.R.) oferă acces la informații de actualitate privind situația refugiaților în România, sprijin și consiliere pentru obținerea de documente și însoțire spre instituțiile abilitate să gestioneze aceste situații. Serviciile de asistență socială puse la dispoziție de CICRO pentru ucraineni includ: informare, însoțire și mediere la instituțiile abilitate să se implice în problematica refugiaților, facilitare a găsirii unei locuințe, a unui loc de muncă, a accesului la servicii medicale, sprijin material și financiar, și sunt asigurate de asistentul social specialist angajat la centru, alături de translatorul de limbă ucraineană și rusă, care asigură partea de comunicare eficientă cu beneficiarii centrului și în cadrul echipei. CICRO le oferă beneficiarilor sprijin și consiliere psihologică individuală, prin intermediul psihologului ucrainean angajat la centru, dar și programe educaționale adaptate vârstelor copiilor și programei școlare din Ucraina, derulate de profesori ucraineni.

Programul “Sprijin pentru familii aflate în dificultate” se adresează familiilor monoparentale, familiilor numeroase, familiilor care se confruntă cu probleme majore de sănătate și cărora resursele financiare pe care le au sunt insuficiente pentru satisfacerea constantă a nevoilor de bază. Prin acest program, Asociația Caritas Eparhial Oradea încearcă să vină în sprijinul familiilor aflate în dificultate, prin oferirea unui ajutor concret prin care să depășească mai ușor problemele privind asigurarea traiului de zi cu zi. Încercăm să răspundem în mod specializat nevoilor fiecărei familii din baza de date a asociației și ne bucurăm atunci când vedem că progresele sunt vizibile și constante.

Anul 2022 ne-a adus și familii noi, care au aflat despre acest sprijin de pe internet sau de la alți beneficiari ai serviciilor sociale pe care le avem. Ne-au contactat și ne-au cerut ajutorul. În alte situații, nu a mai fost nevoie de acest sprijin, dat fiind că unii dintre beneficiarii programului au reușit să se redreseze din punct de vedere financiar.

Prin toate aceste servicii sociale încercăm să construim o lume mai bună în care fiecare persoană este liberă să crească și să trăiască în pace și demnitate și în care valorile creștine contribuie la construirea unei lumi în care să ne dorim să ne creștem copiii.

Vezi alte noutăți

12 februarie 2025
În fiecare zi, la Centrul rezidențial „Casa Frențiu", desfășurăm cu beneficiarii activități recreative și de socializare prin care încercăm să păstrăm atmosfera familială existentă în centru.
31 ianuarie 2025
Ultima zi lucrătoare a lunii este aproape mereu o bucurie pentru beneficiarii cantinei sociale. Mult așteptatul desert pe care îl oferim aniversaților lunii în curs aduce de fiecare dată zâmbete, îmbrățișări și urări de bine. Și astăzi, 31 ianuarie a.c., a fost la fel.
30 ianuarie 2025
Centrul social „Maria Rosa” din Oradea a găzduit joi, 30 ianuarie 2025, Ziua Voluntarului Caritas, a XIX-a ediție, sub motoul „Voluntar zi de zi”.
Mai multe noutăți
Share by: