Contactul cu oamenii străzii ne generează, de cele mai multe ori, un sentiment de nesiguranță, neliniște, teamă și disconfort. Totodată, contactul cu această categorie socială ar trebui să ne amintească de fragilitatea și vulnerabilitatea condiţiei umane, de dependența noastră față de mediul în care ne naștem, creștem, trăim. Ar trebui să ne amintească cât de norocoși suntem că avem o locuință, o familie și o siguranță a zilei de mâine.
Potrivit Legii 292/ 20 decembrie 2011 (Legea asistenţei sociale), „
persoanele fără adăpost
reprezintă o categorie socială formată din persoane singure ori familii care, din motive singulare sau cumulate de ordin social, medical, financiar-economic, juridic ori din cauza unor situaţii de forţă majoră, trăiesc în stradă, locuiesc temporar la prieteni sau cunoscuţi, se află în incapacitate de a susţine o locuinţă în regim de închiriere ori sunt în risc de evacuare, se află în instituţii sau penitenciare de unde urmează ca, în termen de 2 luni, să fie externate, respectiv eliberate şi nu au domiciliu ori reşedinţă”.
Astăzi este ziua persoanelor fără adăpost, este ziua celor pentru care strada se numește „acasă”, este ziua în care, ca și în celelalte zile când lucrăm cu și pentru oamenii străzii, preferăm poate să nu le spunem „La Mulți Ani!”, ci să ne străduim să găsim, împreună, răspunsuri pentru situațiile grele cu care se confruntă. Au constant nevoie de sprijin specializat pentru a încerca să își schimbe, în mai bine, destinele greu încercate. Au nevoie să fie reintegrați socio-profesional, au nevoie să învețe din nou să fie stăpânii propriilor vieți.
Vă dorim să vă fie viața mai blândă, să găsiți mici bucurii în lucrurile din jurul vostru și să aveți oameni de nădejde care să vă ofere, printr-o îmbrățișare, sentimentul de siguranță și de „acasă”!
Teodora BODA
Asistent social specialist