Pe perioada vacanței de vară, Asociația Caritas Eparhial Oradea a propus și planificat continuarea activităților educaționale care au avut loc începând cu primăvara anului trecut, în cadrul Centrului de Informare și Consiliere pentru Refugiați Oradea (CICRO).
A fost gândit, în acest sens, un program care să îmbine învățarea cu relaxarea și distracția specifice verii. Un accent deosebit a fost pus pe învățarea limbii române. În fiecare dimineață, copiii participă la lecții de limba română. Și, pentru că e mai ușor să înveți o limbă străină atunci când ai ocazia să o exersezi, pentru a facilita învățarea limbii române de către copiii ucraineni, pe perioada acestei vacanțe, la activitățile centrului participă și copii români.
De luni până joi, după cursul de limba română, copiii petrec 2 ore afară, în parc, la joacă. Fiecare săptămână are o anumită tematică și în fiecare săptămână copiii învață lucruri specifice unei anumite zone de pe glob sau unei anumite țări. Când se întorc din parc urmează o interesantă vizită imaginară a lumii, cu povești și descrieri după care servesc masa de prânz.
Și programul de după-amiază este structurat însă e mai lejer. În unele zile copiii realizează diferite obiecte din mărgele, în alte zile pictează sau joacă diverse jocuri de societate (board games).
Pentru că este totuși vacanță și toți copiii merită să se bucure din plin de ea, ne-am propus ca pe toată perioada să oferim, în zilele de vineri, copiiilor și tinerilor care frecventează centrul și alte tipuri de experiențe. Astfel, zilele de vineri sunt dedicate vizitelor în oraș sau excursiilor în județ.
Prima ieșire a fost în data de 7 iulie 2023.
Pentru că în Oradea a avut loc Festivalul Medieval, am vizitat cetatea Oradea unde se desfășura evenimentul. Cavaleri, prinți și prințese, demonstrații de luptă sau de măiestrie și îndemânare, meșteșugari povestitori și ateliere de fierărie unde erau făcute, pe loc, diverse arme și unelte, ateliere de pielărie sau de cioplit lemnul – un tablou al unei lumi dintr-o epocă de mult apusă, ce i-a impresionat în mod deosebit pe copii.
După prânzul în parcul cetății copiii au făcut un tur ghidat al Muzeului Cetății Oradea
unde au vizitat secțiile permanente de artă și de istorie dar și renumita Sală cu Grifoni, ce păstrează fresce și basorliefuri originale de o mare frumusețe. Toate aceste spații adăpostesc exponate unice, deosebit de interesante și valoroase, ce vorbesc despre milenara istorie a cetății și a orașului.
Dorim să adresăm calde mulțumiri conducerii muzeului care ne-a acordat posibilitatea de a face această vizită ghidată în mod gratuit.
A fost o zi plină, cu activități și multe noutăți interesante pentru copiii și tinerii participanți la program, pe care aceștia au apreciat-o foarte mult.
Mihai OLENICI
Manager proiecte