, a spus Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcopul Eparhiei greco-catolice de Oradea,
desfășurată la nivel internațional s-a bucurat și în acest an de implicarea orădenilor, prezenți în fața Bazilicii Romano-Catolice „Ridicarea la Cer a Fecioarei Maria”. Printr-o rugăciune comună bilingvă (în limba română – limba maghiară) și aprinderea simbolică a unei lumânări, ei și-au exprimat în mod concret compasiunea față de cei 47 de copii nevoiași și excluși social care participă la programele educaționale de după-amiază în Centrul de zi Caritas Catolica de la Tășnad și cei 42 de beneficiari ai Centrului „Sfântul Martin” din Ioaniş, al Caritas Eparhial Oradea.
Seara, moderată de domnul Kiss Károly,
director Caritas Catolica Oradea, i-a avut ca oaspeți pe Excelența Sa episcop László Böcskei,
al Diecezei romano-catolice de Oradea, Preasfințitul Virgil Bercea,
doamna Antonia Nica,
viceprimar al orașului Oradea, doamna senator Arina Moș,
domnul Călin Puia,
director DGASPC Bihor, domnul director Caritas Tășnad, președintele Caritas Eparhial Oradea, pr. Olimpiu Todorean,
și doamna director executiv Caritas Eparhial Oradea, Adela Popa Ghițulescu.
Alături de ei, tot personalul celor două asociații Caritas din orașul nostru, care se implică zi de zi în proiectele de ajutorare a aproapelui. Nu au lipsit părinții și copiii orădeni, nerăbdători să aprindă o stea, pentru cei care au mai puțin decât ei. Momentele serii au fost intercalate de piesele muzicale interpretate de tânăra solistă Lorelei Paltin
și Corul de copii
al Catedralei romano-catolice din Oradea.
„Dragi tineri, iubiți credincioși, iubiți orădeni, suntem din nou împreună pentru a ne opri puțin din tumultul zilelor și din preocupările care de multe ori ne îndreaptă atenția spre problemele personale, ale familiilor noastre și ale unei comunități. Suntem din nou împreună, ca să putem să ne îndreptăm atenția și spre cei care sunt mai îndepărtați de noi, dar care se găsesc în situații mai dificile”
– a spus PSS László Böcskei, în cuvântul adresat în deschiderea evenimentului.
„Invitația de a fi împreună a fost adresată de asociațiile Caritas – Caritas Eparhial, Caritas Diecezan – două asociații care trudesc în slujba oamenilor aflați la nevoie. Însă, atunci când vorbim despre realitățile unității din care facem parte și realitățile acestei lumi, ne putem oarecum liniști spunând că avem aceste asociații care ne fac o slujire bună, dar nu putem spune că aceasta este totul” – a continuat prelatul, subliniind faptul că „fiecare dintre noi are chemarea și are misiunea de a rămâne deschis în fața realităților acestor timpuri”,
ceea ce implicit, ne determină să nu fim nepăsători față de nevoile cu care se confruntă mulți semeni de-ai noștri: „Fiecare avem misiunea și chemarea să manifestăm prin fapte apropierea față de cei aflați la nevoie și să ajutăm acolo unde se poate. Ne pregătim în Biserica Romano-Catolică să o celebrăm în zilele următoare, pe 19 noiembrie a.c., pe Sfânta Elisabeta de Turingia – un model al slujirii în iubire creștină. Poate că mulți cunoaștem viața ei sau știm câte ceva despre ea. Îmi place să amintesc întotdeauna acel moment consemnat despre această Regină, care mergând să îi ajute pe bolnavi sau săraci, a dus pâine pentru flămânzi, dar nu a vrut să fie observată. Când totuși a fost descoperită, desfăcându-și mantia, în locul pâinilor pe care le purta se aflau trandafiri – un moment care poate să ne inspire și pe noi, cei de astăzi, care trăim într-o lume rece, parcă tot mai rece; o lume în care ne este câteodată greu să realizăm că este multă suferință este în jurul nostru. Ne simțim deseori neputincioși, spunând că nu putem să rezolvăm noi problemele acestor timpuri. Și ne resemnăm. Însă, chemarea noastră este să încercăm să pornim să facem acte de caritate, să ajutăm așa cum se poate, acolo unde este nevoie, asemeni Sfintei Elisabeta, ale cărei acte de iubire creștină nu erau declarate, dar erau asumate. Nu a mers la bolnavi sau săraci pentru a-i crește renumele, pentru a fi mai importantă sau mai apreciată, ci pentru că a trăit în Lumina lui Cristos. Sf. Elisabeta de Turingia a știut să fie un om aproape de oameni. În această seară încercăm și noi să privim în acest fel, cu acești ochi, realitățile în care trăim. Să pornim unul spre celălalt și să ajutăm acolo unde este nevoie!”, a spus episcopul romano-catolic al Diecezei de Oradea, mulțumind celor două asociații pentru munca lor și invitându-i pe toți colaboratorii să nu se lase descurajați de unele situații care pot să stea în calea misiunii asociațiilor Caritas din Oradea. „Împreună, unindu-ne forțele să rămânem alături și aproape de cei aflați în nevoie!”
– a încheiat PSS László Böcskei.
La rândul său, episcopul greco-catolic al Eparhiei de Oradea, a împărtășit experiența de lua parte în aceeași zi la o întâlnire marcantă cu foștii deținuți politici, în cadrul căreia a ascultat povestea doamnei Niculina Moica, arestată în 1951, împreună cu tatăl ei, la vârsta de 15 ani. Dumneaei a făcut 5 ani și 7 luni de pușcărie pentru nimic. O tânără la 15 ani care a crezut că va ieși din pușcărie și a ieșit, trăindu-și apoi viața cu demnitate.
Aceasta pentru că Sfântul Părinte insistă mereu ca bunicii să le povestească copiilor întâmplările din viața lor, iar copiii și tinerii să îi asculte. „Este foarte important să transmitem aceste valori, pentru că ceea ce au trăit acești oameni în vârstă sunt valori care au dat demnitate și coerență acestei țări
– a spus eparhul de Oradea. Reușim să le povestim copiilor noștri ce înseamnă acest lucru? Reușim să îi facem să înțeleagă că acest «milion de stele» este cu adevărat pentru cei care au mai puțin decât ei și au nevoie de o stea în viață? Și că această stea poate să fie Domnul?”,
este invitația la reflecție a PSS Virgil Bercea.
Privind ceea ce se întâmplă acum în lume – în Ucraina, Israel, Gaza, în Sudanul de Sud, Siria sau Irak – îi vedem pe copiii de la Caritas ucraineni care vin în fiecare zi la școală, așa cum pot: „Noi știm să îi mulțumim Domnului, să oferim o stea pentru un copil și să le povestim ca să nu se mai întâmple aceste lucruri și aceste orori?”
– continuă episcopul greco-catolic. „Este fundamental, dragilor, să povestim și să ne povestim unii altora. Să îl rugăm pe Bunul Dumnezeu să ne ajute să mergem cu demnitate, iar printr-o stea din acest milion de stele să dăm și noi bunătate acestor copii!”,
a încheiat PS Virgil Bercea, manifestându-ți reverența în fața celor care lucrează la Caritas și toți cei care contribuie ca toți copiii din centrele after-school ale asociațiilor caritabile să aibă demnitate în această viață și în această lume. „Le mulțumesc tuturor celor care încearcă să nu uite, pentru a nu se mai repeta istoria. Fie ca Bunul Dumnezeu și Maica Sfântă să ne binecuvânteze și să ne ocrotească!”
În cadrul aceleași seri, directorii Caritas Catolica Tășnad și Caritas Eparhial Oradea au prezentat activitatea centrelor de zi de la Ioaniș și Tășnad, în care copii defavorizați ajung zi de zi pentru a primi o masă caldă și a-și face temele, contribuind astfel la menținerea civilizației carității și scăderea ratei abandonului școlar. De asemenea, au transmis un salut doamna senator Arina Moș și directorul DGASPC Bihor, manifestându-și recunoștința și susținerea pentru grija față de cei aflați în nevoie, cărora Caritas Catolica Oradea și Caritas Eparhial Oradea le vin în întâmpinare.
„Caritatea este cea care ne face să existăm”
spunea Papa Francisc anul acesta la adunarea generală Caritas Internationalis (15 mai 2023), amintind că atunci „când primim iubirea Lui Dumnezeu și Îl iubim pe El, atingem adevărul despre cine suntem, ca indivizi și ca Biserică, și înțelegem pe deplin sensul existenței noastre. Nu înțelegem doar importanța propriilor noastre vieți, ci și cât de prețioase sunt viețile celorlalți. Vedem clar cum fiecare viață este indispensabilă și apare ca un miracol în ochii lui Dumnezeu”.
Biroul de Presă EGCO
Mihaela Caba-Madarasi