La Centrul de Informare și Consiliere pentru Refugiați Oradea din cadrul Asociației Caritas Eparhial Oradea au început cursurile de terapie Hibuki. Acesta este un program preluat din abordarea statului israelian de sprijinire a copiilor care au trecut prin evenimente traumatice legate de război.
Metoda a fost concepută în anul 2015 și a dăruit pace și liniște copiilor din diferite țări: Israel, Japonia, SUA, Ucraina, iar în prezent și adolescenților ucraineni din România, care participă la acest curs.
Terapia Hibuki este o metodă de terapie ecologică, cuprinzătoare, orientată către client, dovedită științific a fi bună pentru orice tip de traumă.
Terapia Hibuki ajută copiii, oferind-le un efect de lungă durată și durabil în timpul participării lor la terapie, crește rezistența copilului, dezvoltă abilitățile și potențialul creator, atenuează simptomele somatice: tulburări de somn, excitabilitate crescută, corectează tulburările sferei emoționale și voliționale și promovează dezvoltarea unor aspecte importante ale personalității, precum mecanismele de adaptare la noile condiții de viață și de învățare etc.
Terapia constă în faptul că, copilul își transferă trăirile și experiențele sale jucăriei, vorbind în numele câinelui și îmbrățișându-l. Autoarea terapiei este Dafna Sharon-Maksimov, psihoterapeut, expert internațional în lucrul cu trauma copiilor, profesor, autor de cărți și articole științifice.
Maryna Akulenko,
terapeut Hibuki, psiholog
art-terapeut, profesor