În perioada 26-29 aprilie a.c., copiii de la Centrul After School ,,Sfântul Martin" au fost în tabără la Pensiunea ,,Casa de la baltă", din Sudrigiu. Mulțumim Firmei Todsocialbusiness pentru găzduire și Fundației Autonom pentru sponsorizarea transportului.
Programul taberei a cuprins o paletă diversă de activități. Printre activitățile desfășurate se regăsește și vizitarea Peșterii Urșilor din Chișcău, cea mai importantă atracție turistică din Parcul Natural Apuseni. Copiii au avut parte de cea mai interesantă lecție ”subterană” de științele naturii. De asemenea, la Chișcău au vizitat renumitul Muzeu Etnografic ”Horea și Aurel Flutur”, admirând impresionanta colecție care cuprinde: utilaje, piese de port popular, de ceramică, obiecte de uz gospodăresc, obiecte de olărit, picturi, timbre vechi sau monede de neprețuit, toate, mostre ale evoluției umane, ale tehnologiei, culturii și tradiției românești. Fiecare exponat are, pe lângă valoarea inestimabilă, și o istorie proprie incitantă și interesantă.
De asemenea, copiii s-au bucurat de o prezentare Ashihara Karate, prezentare realizată de domnul Gabriel Toderici, patronul pensiunii la care au fost cazați, copiii fiind foarte încântați și entuziasmați că au învățat tehnici Ashihara Karate. La fel de entuziasmați au fost și atunci când domnul Gabriel Toderici i-a plimbat cu barca pe lacul din apropierea pensiunii și le-a prezentat împrejurimile pensiunii. Astfel că domnul Gabriel a devenit unul dintre cei buni prieteni pentru copii. Și pentru că vorbim de prieteni, copiii au legat prietenii și cu voluntarii de la Fundația Autonom Oradea, alături de care au participat la excursia de la Chișcău, s-au jucat, bucurat și au împărtășit momente de neuitat. Pe lângă jocurile organizate, copiii au confecționat cu multă îndemânare, pricepere și entuziasm, brățări din mărgele și elastice.
O altă activitate a fost susținută de doamna asistent medical Manuela Rațiu, care le-a prezentat copiilor ”Curiozități despre musculatura corpului uman”, exersând cu copiii și un antrenament fizic care a pus în mișcare grupele de mușchi.
O activitate interesantă care a captat atenția copiilor a fost și susținerea cursului ’’Bullying&cyberbullying’’, curs susținut de Corina Andraș și Lidia Bogdan. Acest curs a avut ca obiectiv informarea și conștientizarea fenomenului de bullying și cyerbullying în rândul copiilor. Introducerea în atmosfera cursului a fost prin prezentarea unei povești cu un mesaj moralizator care a acaparat atenția și interesul copiilor. Prin prezentarea unor filmulețe și exemple practice, copiii s-au familiarizat cu diferiți termeni specifici din sfera bullying&cyberbullying, au aflat, pe rând, răspunsuri la diferite întrebări și au învățat cum să se protejeze în eventualitatea unui bullying&cyberbullying. Cursul s-a încheiat printr-un joc educativ cu inimioare prin care au conștientizat consecințele negative ale bullying-ului /cyberbullyingului și efectele sale din punct de vedere emoțional și socio-educațional.
Un moment plin de emoție a fost și părtășia avută în jurul focului de tabără unde am cântat, ne-am împărtășit trăirile, bucuriile, unde fiecare dintre noi, fie copil, fie adult și-a exprimat recunoștința și aprecierea momentelor frumoase petrecute împreună. Copiii au apreciat toate activitățile desfășurate, oamenii minunați pe care i-au întâlnit și care au devenit prietenii lor, pensiunea confortabilă, iar noi adulții ne-am simțit împliniți sufletește pentru că pe tot parcursul excursiei am văzut și am simțit bucuria și fericirea copiilor. La finalul excursiei, copiii și-au exprimat dorințele de-a mai rămâne câteva zile și de a reveni la Pensiunea ”Casa de la baltă”.
Corina ANDRAȘ