În cadrul proiectului
“SOLIDAR cu drepturile celor vulnerabili!”,
derulat de
Confederația Caritas România
în parteneriat cu
Federația ONG-urilor pentru Servicii Sociale
și finanțat prin programul
Active Citizens Fund – Romania,
30 de copii români și ucraineni
au participat, în intervalul
7-11 august a.c.,
la Tabăra de vară
"Nu lăsați războiul să ne fure viitorul!".
Copiii au provenit din centrele diecezane Caritas Iași, București, Satu-Mare, Maramureș și Oradea. Tabăra s-a desfășurat la
Podina Resort,
în satul Ungureni din Țara Lăpușului, județul Maramureș, un loc ferit de agitația urbană, în care timpul pare că stă în loc și care păstrează autenticitatea satului tradițional românesc. Din partea Asociației Caritas Eparhial Oradea au participat
opt copii
care au trăit o aventură de neuitat pe meleagurile din nordul țării.
S-a discutat despre vulnerabilități și nevoia de solidarizare cu persoanele vulnerabile: persoanele în vârstă, persoanele cu dizabilități, copiii aflați în nevoie de protecție. Cei mai puternic afectați dintre cei prezenți au vorbit despre tații lor aflați în linia întâi a frontului, despre efectele necruțătoare ale războiului, despre schimbările uriașe la care a trebuit să se adapteze, dar și despre ajutorul fără margini găsit aici, la noi.
Prin activitățile la care copiii au participat în aceste zile au fost consolidate cunoștințele acumulate. S-au realizat colaje și desene cu drepturile la sănătate, educație, familie și dreptul la identitate, pentru ca la final să se concentreze pe dreptul la educație și familie. Copiii au învățat cum se derulează un proces democratic de alegeri, cu tot ce înseamnă prezentarea candidaților, vot, prezența la urne, validarea și numărarea voturilor. Copiii și-au ales, prin vot democratic, cei șase delegați care-i vor reprezenta în întâlnirea cu Președintele României și Primul Ministru al României, la București. Evenimentul va avea loc la începutul lunii septembrie.
În afara programului de ateliere și activități, a fost serbată o zi de naștere, s-a dansat mult, au avut loc picturi pe față, toate acestea oferind copiilor o bucurie ce nu poate fi descrisă.
Focul de tabără din ultima seară petrecută împreună a amintit celor mici că această experiență are și un sfârșit pe care copiii l-au acceptat greu, mărturisind cu tristețe că “sunt prea puține cinci zile” și că vor păstra legătura cu noii prieteni pe care speră să îi revadă cât mai curând.
Teodora BODA
Asistent social specialist