Propunerea noastră este aceea de a se spune rugăciunea înainte de prânz sau înainte de cină, atunci când toţi membrii familiei sunt împreună. Adunaţi în jurul mesei, se aprinde o lumânare, în timpul unei săptămâni se aprinde aceeaşi lumânare; acesta este gestul care spune că a început rugăciunea: lumina indică o prezenţă invizibilă, dar reală, oaspetele atât aşteptat de noi, Isus, care este mereu prezent atunci când doi sau trei sunt adunaţi în numele lui.
Lumânarea aprinsă va fi pusă în mijlocul mesei în aşa fel încât toţi să o poată vedea cum arde şi, împreună, vor face semnul crucii, se va citi textul biblic şi meditaţia care urmează (reflecţia), rugăciunea „Tatăl nostru” şi încheierea.
Vineri, 2 decembrie 2022
În numele Tatălui şi al Fiului, şi al Spiritului Sfânt. Amin.
Text biblicDin Evanghelia lui Matei: “Şi intrând în casă, uraţi-i, zicând: “Pace casei acesteia”. Şi dacă este casa aceea vrednică, vină pacea voastră peste ea. Iar de nu este vrednică, pacea voastră întoarcă-se la voi. Cine nu vă va primi pe voi, nici nu va asculta cuvintele voastre, ieşind din casa sau din cetatea aceea, scuturaţi praful de pe picioarele voastre”. (X, 12-14)
ReflectămTăcerea este condiţia găzduirii. Nu este întotdeauna uşor să-l ascultăm pe celălalt, căci această ascultare înseamnă “să-i faci loc” în casă, printre multele probleme, în propriul suflet. Acest lucru este adevărat pentru toată lumea, dar mai mult pentru cei tineri: ştim noi să primim pe copiii pe care ni i-a dat Dumnezeu şi să-i acceptăm aşa cum sunt? Recunoaştem în ei prezenţa păcii chiar şi atunci când sunt neastâmpăraţi?
Tatăl nostru...
Învăţă-ne, Doamne, să căutăm şi să te găsim în fiecare bărbat şi în fiecare femeie, copil sau bătrân în care Tu te ascunzi, acolo unde eşti sărac, singur, străin, neînţeles, uitat şi abandonat. Lasă-Te găsit de noi. Amin.
Nădejdea noastră este Tatăl, scăparea noastră este Fiul, acoperământul nostru este Spiritul Sfânt, Treime Sfântă, mărire Ţie. Amin.