Propunerea noastră este aceea de a se spune rugăciunea înainte de prânz sau înainte de cină, atunci când toţi membrii familiei sunt împreună. Adunaţi în jurul mesei, se aprinde o lumânare, în timpul unei săptămâni se aprinde aceeaşi lumânare; acesta este gestul care spune că a început rugăciunea: lumina indică o prezenţă invizibilă, dar reală, oaspetele atât aşteptat de noi, Isus, care este mereu prezent atunci când doi sau trei sunt adunaţi în numele lui.
Lumânarea aprinsă va fi pusă în mijlocul mesei în aşa fel încât toţi să o poată vedea cum arde şi, împreună, vor face semnul crucii, se va citi textul biblic şi meditaţia care urmează (reflecţia), rugăciunea „Tatăl nostru” şi încheierea.
Sâmbătă, 24 decembrie 2022
În numele Tatălui şi al Fiului, şi al Spiritului Sfânt. Amin.
Text biblic
Din Epistola către Filipeni: “Care, Dumnezeu fiind în chip, n-a socotit o ştirbire a fi El întocmai cu Dumnezeu, ci S-a deşertat pe Sine, chip de rob luând, făcându-Se asemenea oamenilor, şi la înfăţişare aflându-Se ca un om. S-a smerit pe Sine, ascultător făcându-Se până la moarte, şi încă moarte pe cruce”. (II, 6-8)
Reflectăm
Împărtăşirea nu admite nivele diverse: nu se poate sta numai sus sau numai jos în relaţia cu fratele dacă vrei să fii alături de el. De multe ori copiii noştri cer tocmai aceasta: de a sta alături de ei admiţând şi împărtăşind greutăţile şi bucuriile, de a crede împreună. Este dificil pentru adulţi să facă aşa de mult. Cum pot ei atunci oare să creadă în Întruparea Cuvântului?
Tatăl nostru...
Doamne, mulţumim pentru prezenţa Ta în mijlocul nostru, mulţumim pentru pogorârea Ta din Cer, mulţumim pentru că ai renunţat la tron pentru a şedea în mijlocul nostru, pentru a împărtăşi existenţa făcută din pământ şi suflare divină. Doamne, mulţumim pentru acest timp de Post al Crăciunului care astăzi se încheie. Amin.
Nădejdea noastră este Tatăl, scăparea noastră este Fiul, acoperământul nostru este Spiritul Sfânt, Treime Sfântă, mărire Ţie. Amin.