Aflându-ne în preajma sărbătorilor de iarnă parcă în fiecare an retrăim povestea iernii. O poveste plină de arome şi emoţii duioase, plină de bucurie şi recunoştinţă. Iar copilaşii sunt cei care ştiu bine că, atunci când începe iarna, începe şi basmul cu cele mai dragi personaje.
La Centrul de Informare şi Consiliere pentru Refugiaţi Oradea (CICRO) din cadrul Asociaţiei Caritas Eparhial Oradea copiii ucraineni care participă la activităţile educaţionale au aşteptat cu nerăbdare să cunoască o nouă poveste a iernii. O parte dintre cei care frecventează programul de after school
de la CICRO ştiau deja că în Oradea este foarte frumos în această perioadă. Dar avem şi copii care, împreună cu familiile lor, au sosit recent în oraşul nostru şi, de aceea, pentru ei aceasta este prima iarnă în Oradea.
Aşadar, am început prin a le povesti la ora de limba română despre obiceiurile şi tradiţiile de iarnă ale românilor. Unele chiar erau asemănătoare cu ale lor, dar cel mai mult s-au bucurat să afle că şi în România vin Moş Nicolae şi Moş Crăciun. În ajutorul meu au venit şi doamnele învăţătoare care au organizat mai multe activităţi şi concursuri pe tema acestui anotimp de vis şi a sărbătorilor de iarnă. Copiii au fost implicaţi în activităţi de lucru manual, unde au confecţionat fulgi de nea, brăduţi, globuri pentru brad. Au avut şi un concurs de desen, care a impresionat prin frumusețea lucrărilor micilor noștri artiști. Copiii au împodobit şi brăduţul de Crăciun şi parcă tot lipsea ceva din această poveste. Atunci m-am gândit să le propun să învăţăm câteva colinde româneşti. Nici nu au stat pe gânduri, fiindcă o parte dintre ei ştiau deja despre sfânta tradiţie a colindatului pe la casele oamenilor şi erau foarte încântaţi că facem împreună acest lucru. Zis şi făcut.
A sosit şi ziua cea „mare”, 18 decembrie a.c. Ne-am dat întâlnire la bradul din centrul oraşului Oradea, de unde urma să pornim la colindat. Copiii au venit frumos îmbrăcaţi. Simţeam că pentru ei era ca o zi de sărbătoare. Clopoţeii răsunau, iar noi ne simţeam ca cei mai importanţi oameni din Oradea.
Prima gazdă care ne-a deschis uşile a fost Primăria Municipiului Oradea, unde ne-a întâmpinat un Moş generos, cu un sac plin de cadouri. Cea mai bună motivaţie pentru copii. Am colindat, am făcut poze cu Moş Crăciun, iar la sfârşit fiecare copil a primit un dar.
Următoarea gazdă urma să fie Catedrala greco-catolică „Sfântul Nicolae” din Oradea, dar în drum spre aceasta am trecut pe lângă Casa Radio ZU. Ştiind că ei primesc cu bucurie colindătorii, am oprit să colindăm şi echipa Radio ZU. Cei din „Casa Faptelor Bune” nu s-au aşteptat să fie colindaţi în limba română de către copiii din Ucraina. Atât pentru gazdă cât şi pentru colindători a fost o experienţă scurtă, cu o mare încărcătură emoţională. Darurile oferite de echipa ZU au adus şi mai multe zâmbete pe feţele colindătorilor.
La Catedrala greco-catolică am fost întâmpinaţi de episcopul Virgil Bercea. Acolo a fost o atmosferă deosebită. Copiii au vestit Naşterea Domnului atât în limba română, cât şi în ucraineană. Au cântat urătura „Pluguşorul” şi au rostit o urare pentru ascultătorii din sfântul lăcaş. Preasfinţia Sa le-a spus colindătorilor ucraineni că au un repertoriu foarte frumos şi că i-a aşteptat cu mare drag cu coşurile pline de dulciuri şi fructe. După ce am făcut şi poze cu gazda primitoare, alaiul nostru a pornit mai departe.
Direcţia de Asistenţă Socială Oradea (DASO) a fost ultima noastră oprire. Întreg colectivul DASO a ieşit afară să-i asculte pe colindătorii înbujoraţi şi încă plini de energie. Copiii s-au străduit să colinde ca adevăraţi vorbitori nativi de limba română. Pentru aceasta au primit şi răsplata generoasă pe care, din spusele doamnei Govor Consuella Claudia, ar fi lăsat-o pentru copii însuşi Moş Crăciun.
Aici alaiul de colindători şi-a încheiat activitatea, iar copiii cu un zâmbet până la urechi au plecat spre casele lor să le povestească părinţilor povestea iernii din Oradea, poveste a căror protagoniști au fost chiar ei.
Svetlana HERCUŢ