Congresul Internațional Renovabis de anul acesta a avut loc pe 31 august și 1 septembrie 2022 la Școala de Filosofie din München cu prezență fizică și
online.Situația adesea precară a lucrătorilor din Europa Centrală, de Est și de Sud-Est devine din ce în ce mai mult în centrul atenției publice. În mod evident, Europa Centrală, de Est și de Sud-Est este folosită ca un rezervor de forță de muncă ieftină pentru a umple golurile din sectoarele economice și sociale ale Europei de Vest.
Pe de altă parte, mulți migranți de muncă își susțin financiar familiile acasă și contribuie astfel la îmbunătățirea condițiilor de viață acolo; mulți se întorc definitiv în țările lor de origine.
Migrația forței de muncă trebuie privită din mai multe unghiuri. Congresul de anul acesta, intitulat „Plecare pentru o viață mai bună? Provocarea migrației echitabile a forței de muncă”, a abordat fenomenul prin prelegeri, discuții și grupuri de lucru.
Din partea Caritas Eparhial au participat, fizic, la München,
Adela Popa-Ghițulescu,
director executiv și
Pr. Olimpiu Todorean, președinte.
În continuare vă prezentăm
”Apel de la München”, apel cu care s-au închis lucrările conferinței Renovabis.
„Apel de la München”
Gestionarea corectă a migrației pentru motive de muncă - în Germania şi pentru oamenii şi ţările din Europa de Est
Pe 31 august și 1 septembrie, aproximativ 200 de persoane din Germania și din Europa de Est, Centrală și de Sud s-au adunat pentru a participa la München și online la cel de-al 26-lea Congres Internațional Renovabis, intitulat
„Către o viață mai bună? Provocarea unei migrații echitabile a forței de muncă.”
Printre subiectele tratate au fost și oportunitățile oferite de migrație din motive de muncă din Europa de Est, dar și alte probleme conexe. Încă o dată, a devenit clar că managementul echitabil al migrației forței de muncă este o sarcină care privește întreaga comunitate, ținându-se cont de efectele produse pentru țările de origine dar și pentru țările de destinație și necesitatea de cooperare internațională.
La finalul congresului, Renovabis prezintă următoarele solicitări prin
„Apel de la München”:1) Fără judecăți moraleÎn istoria umanității, migrația este un lucru normal. Motivele sunt multe: fuga de război, de greutăți existențiale și situații periculoase, dar și căutarea unei vieți mai bune, a unor oportunități sociale mai mari și mai bune economice, educație mai înaltă, participare și democrație. Migrația din motive de muncă poate oferi multe oportunități atât migranților, cât și pentru cei cu reședința în țările de origine și destinație. Nu în ultimul rând, întâlnirea directă între oameni de origini diferite promovează dialogul și înțelegerea reciprocă, asigurând că Europa pornește pe o cale de creștere comună.
Apelul se adresează tuturor:
Nu judecăm pe cine migrează în altă țară pentru a munci.
2) O dimensiune socială mai puternică a Uniunii EuropeneInsistăm că libera circulație a oamenilor este atu-ul fundamental al Europei. Oficial, în Germania, în prezent aproximativ 1,7 milioane de oameni proveniți din țările est-europene au un loc de muncă regulat. Acestea umplu multe goluri în piața muncii și găsesc adesea locuri de muncă în sectoare în care locuitorii autohtoni nu vor să lucreze. Angajarea acestor oameni este rodul libertății care domnește în Uniunea Europeană, dar evidențiază și problemele de bază. Din cauza decalajelor economice și sociale actuale, în special dintre Europa de Vest și Europa de Est, migranții din motive de muncă sunt adesea plătiți mai rău și, nu de puține ori, sunt exploatați. În plus, există un număr mare de lucrători nedeclarați cu relații de muncă neregulate și de exploatare, precum și o cantitate semnificativă de forță de muncă activă în Germania, conform directivei europene privind detașarea lucrătorilor.
Facem apel la guvernele țărilor Uniunii Europene: Este necesar ca decidenții politici să depună mai multe eforturi pentru a combate în mod eficient sărăcia, șomajul, precum și corupția în țările de origine, astfel încât decalajul economic dintre Vest și Est să se reducă și se creeze condiții de viață din ce în ce mai egale în Europa. Uniunea Europeană are nevoie de o dimensiune socială mai puternică. Principiile fundamentale ale pilonului european al drepturilor proclamat în 2017 pentru a crea condiții de muncă mai echitabile, șanse egale și o securitate socială adecvată reprezintă, în acest sens, cadrul adecvat pentru dezvoltarea continuă.
3) Un echilibru corect pentru țările de origineRecrutarea de personal calificat din străinătate înseamnă de fapt că ţările de origine suportă costurile de pregătire pentru această forţă de muncă care, apoi, părăsesc țara. Astfel, țările pierd un potențial important pentru economia lor și capacitatea lor de a concura pe piețele internaționale, unele regiuni riscând să fie abandonate.
Facem apel la guvernul federal german:
recrutarea și angajarea forței de muncă din țările vecine, din est, trebuie să fie echilibrat social și economic pentru țările de origine.
4) Reguli bine definite pentru „îngrijirea la domiciliu nereglementată”Mulți oameni care au nevoie de îngrijiri în Germania pot continua să trăiască în propriile lor case numai dacă acceptă așa-numita „asistență 24/24 ore (asistență Live-In), cel mai mult pentru persoanele care vin din Europa Centrală și de Est. Acest serviciu se desfășoară în condiții juridice nu tocmai clare și este mai mult sau mai puțin tolerat de politică și comunitate.
Facem apel la opinia publică germană și la guvernul federal german:
trebuie să recunoaștem: fără această formă de exploatare a forței de muncă, cu greu ne-am putea permite îngrijirea la domiciliu zi și noapte. Oamenii care au nevoie de îngrijire și cei care o acordă trebuie să se bucure de aceeași considerație. „Piața nereglementată de îngrijire” este nesatisfăcătoare și pe termen lung, reamintește necesitatea unei reglementări bine definite. Cheltuielile aferente tot mai mari nu trebuie suportate unilateral de către cei care au nevoie de îngrijire. Este nevoie de o cultură socio-asistențială, precum și de resurse economice mai mari destinate asistenței.
5) Egalitatea de remunerare și consolidarea urmăririi penale pentru a contracara practici ilegaleExploatarea în relațiile de muncă este prezentă și în agricultură și în industria alimentară, construcții, comerț și logistică. În Germania, o mare parte din forța de muncă din Europa de Est lucrează pe salarii mici – deseori desfășurând activități sub nivelul lor de educație – și dezavantajate din punct de vedere al câștigurilor în comparație cu muncitorii nativi. Cu toate acestea, forța de muncă din Europa Centrală și de Est, angajată în mod regulat și remunerată adecvat, ajută la consolidare sistemul nostru social.
Facem apel la angajatori și la politica din Germania:
trebuie să aplice întotdeauna principiul „Salariu egal pentru aceeași muncă în aceeași loc” și acest principiu trebuie, de asemenea, pus efectiv în practică. Pentru a putea face acest lucru și pentru a aplica legile muncii, în special în sectoare dificile, sunt necesare mai multe controale din partea autorităților germane. Este nevoie de întărirea acţiunii penale căreia li se pot opune structuri mafiote prezente pe piaţa muncii.
6) Recunoaștere și apreciereÎntre timp, sectoarele centrale ale asistenței publice și ale economiei din Germania s-ar prăbuși dacă nu am avea forță de muncă din Europa centrală, orientală și meridională.
Apelul se adresează tuturor: să oferim o mai mare recunoaștere și valoare în viața noastră de zi cu zi și în relația personală acestor oameni, care sunt lucrători importanți, dar adesea nerecunoscuți în societatea noastră.
7) Consiliere mai mare și întărire a auto-organizăriiOamenii care migrează se găsesc în cea mai mare parte într-o țară străină, adesea cu o limbă străină și o lege străină a muncii. De multe ori ei nu-și cunosc drepturile lor și, prin urmare, le este greu să le pună în aplicare. Consilierea și informațiile sunt esențiale.
Facem apel la politică, societate și Biserică:
oferta de consiliere și informație să fie disponibile celor care emigrează din motive de muncă trebuie să fie dezvoltată în continuare și să fie mai accesibilă chiar și celor cu mai puțin posibilități. Auto-organizarea migranţilor, dar şi parohiile în care se vorbește limba lor, care pe lângă activitatea de însoțire spirituală îndeplinesc o importantă funcţie socială de consiliere şi legătură în rețeaua pentru grupuri individuale de migranți, trebuie consolidată în continuare și susținută.
Renovabis, inițiativa de solidaritate a catolicilor germani care vizează oamenii din Europa Centrală și de Est, s-a concentrat încă de la început pe tema „Migrația pentru muncă corectă în Europa”. Cu sprijinul nostru pentru proiectele din Europa de Est ne angajăm să ne asigurăm că oamenii au posibilitatea de a rămâne în țările lor de origine și nu trebuie să fie forțați, din necesitate, să-și abandoneze patria și familia. În același timp, observăm cum suferă regiunile de origine din cauza acestei migrații. Sprijinind aceste proiecte, încercăm să atenuăm consecințele grele ale migrației din motive de angajare.
În domeniul relațiilor publice și al educației, și împreună cu alți actori aparținând Bisericii și societății, creăm conștientizarea despre consecințele pozitive și negative ale migrației și ne angajăm să combatem traficul de persoane și exploatarea forței de muncă. Motto-ul campaniei de la Rusaliile din 2023 va fi următorul:
"Lipsesc. Întotdeauna. Undeva. Migrația din motive de muncă din Europa de Est".
Ne ocupăm de asemenea, și de contact și cooperare cu comunitățile de limbă maternă care își fac griji pentru imigranții din Europa Centrală, de Est și de Sud.
Actuala orientare a angajamentului de către Renovabis propune, alături de schimbul cu partenerii de dialog și de proiect, Declarația comună
„A face migrația demnă pentru om”,
care a fost publicată în 2021 de către Conferința Episcopilor Germani și Consiliul Bisericii Evanghelice din Germania, în colaborare cu Grupul de Lucru al Bisericilor Creștine din Germania.
München, 1 septembrie 2022