Atunci când sarcinile pe care le avem de făcut la locul de muncă și/sau în familie sunt tot mai multe, putem ajunge să ne simțim copleșiți de responsabilități și putem experimenta sentimente de tristețe, iritabilitate, furie, anxietate, oboseală, disperare etc. Toate acestea sunt semne ale stresului pe care fiecare dintre noi ajunge să îl experimenteze uneori. Ce putem face însă pentru a gestiona stresul?
Asociația Caritas Eparhial Oradea a derulat în perioada decembrie 2020 – ianuarie 2021
patru sesiuni
de traininguri
pe tema Managementul stresului.
Acestea au fost susținute de Mihaela Levai, psiholog cu peste 20 de ani de experiență în domeniu, care aplică atât în viața personală cât și în cea profesională metode de gestionare a stresului, învățându-i pe cei care îi solicită sprijinul metode de a face față presiunilor și provocărilor cu care aceștia se confruntă în viața de zi cu zi.
Cei aproape 40 de participanți
la modulele de training
au fost ajutați să înțeleagă ce este stresul și care sunt mecanismele sale de funcționare, să descopere felul în care fiecare persoană răspunde la stres, au aplicat o scală de stres pentru a vedea nivelul de stres pe care fiecare îl resimte și pentru a identifica cât de stresați sunt.
După ce au fost listate efectele stresului asupra organismului, au fost prezentate cele 4 tipuri principale de stres. Odată cunoscute tipurile de stres care ne afectează, au fost explicate tehnicile de diminuare a stresului care pot fi puse în practică în fiecare zi, în funcție de context și de preferințele individuale.
O parte importantă din timpul alocat trainingului
a fost dedicată experimentării unor tehnici de control al stresului cum sunt tehnica respirației și trainingul autogen.
A fost apoi prezentat un model simplificat al stresului care are la bază teoria cognitiv comportamentală dezvoltată de Albert Ellis și tehnicile de intervenție direcționate spre fiecare componentă a stresului.
Punând în practică tehnicile prezentate, cursanții vor putea deveni mai eficienți în gestionarea problemelor cu care se confruntă, încrezători în forţele proprii, flexibili, detaşaţi, calmi şi relaxaţi, plini de resurse şi energie.
Secretul constă în exersarea lor constantă, în formarea de obiceiuri noi care ajută la prevenirea stresului prin antrenament, pas cu pas! După cum afirma Dave Ramsey: Dacă vrei ceva ce nu ai avut niciodată, trebuie să faci ceva ce nu ai făcut niciodată.
Trainingurile
au avut loc în cadrul proiectului Dezvoltarea profesională a specialiștilor ce lucrează în comunitățile roma,
finanțat de Renovabis.
Adela Popa GHIȚULESCU
Coordonator proiect