În vizită la ”Cuibul Dropiei”

21 iunie 2023

Un grup de 60 de beneficiari ai Centrului de Consiliere și Informare pentru Refugiați Oradea (CICRO) împreună cu câțiva membri ai Asociației Caritas Eparhial Oradea am făcut o excursie la Salonta, vineri, 16 iunie, a.c., un oraș bihorean ce are multe de oferit oaspeților săi. Organizatorul excursiei și ghidul nostru a fost Andra Bercea, o excelentă cunoscătoare a orașului și a istoriei sale locale.

Prima oprire a fost la Centrul de Vizitare “Cuibul Dropiei” realizat de Primăria Salonta în cadrul unui amplu proiect transfrontalier având ca scop creșterea stării de conservare a patrimoniului natural local și promovarea valorilor naturale. 

Din prezentarea făcută de gazdele noastre am aflat, cu această ocazie, că dropia, specie valoroasă dar amenințată cu dispariția, este cea mai mare pasăre zburătoare din țara noastră iar aici, în pusta salontană se află singura populație viabilă de dropii din România. 
Oficial, proiectul se va încheia pe 30 iunie a.c., dată după care cei ce vor dori să vadă aceste minunate păsări în mediul lor natural vor putea închiria biciclete pentru a se deplasa pe traseul ciclo special amenajat ce le va duce spre zona în care acestea se găsesc și pot fi observate. 

Tot aici am făcut și o plimbare pe traseul tematic ce străbate zona umedă amenajată pe locul unui fost lac eutrofizat unde, în ciuda ploii mărunte dar din fericire de scurtă durată, am putut observa o mulțime de păsări specifice acestui tip de habitate.

Am mulțumit gazdelor pentru ospitalitate și pentru informațiile primite și am pornit mai departe spre ferma de bizoni Eurobuffalo. Ferma este o investiție privată și este cea mai mare din Europa atât ca suprafață cât și ca număr de animale. Aici ne-a întâmpinat doctorul veterinar al fermei care ne-a condus în teren, la țarcurile cu animale și ne-a făcut o amplă prezentare a modului în care funcționează ferma dar și a caracteristicilor acestor animale a căror prezență este atât de inedită în peisajul autohton
Ne-am întors apoi, în oraș unde, prin generozitatea Primăriei Municipiului Salonta, am vizitat Muzeul Memorial “Arany János” găzduit în cea mai veche clădire a urbei, în Turnul Ciunt.

Am aflat că în anul 1658, pentru a apăra cetatea de invazia turcilor, Rákóczi György al II-lea, a ordonat părăsirea oraşului şi incendierea fortificaţiilor iar ulterior turnul de veghe a fost construit din resturile de clădiri (biserici) distruse în timpul acelor tragice evenimente. Denumirea sub care este cunoscut azi, Turnul Ciunt, se datorează faptului că pentru o perioadă de 240 de ani acesta a rămas fără acoperiş. 

Muzeul din Turnul Ciunt ce poartă numele poetului maghiar Arany János este, de asemenea, mai vechi de o sută de ani. Renovarea turnului a început în anul 1898 iar deschiderea a avut loc pe 27 august 1899, ca parte a unei mari ceremonii naţionale.

Cu ocazia bicentenarului de la naşterea marelui poet s-a început renovarea clădirii şi a întregii colecţii, cu sprijinul Muzeului Literar “Petőfi Sándor” din Budapesta iar în anul 2018 s-a deschis noua expoziţie. La parter este prezentată o introducere în istoria oraşului Salonta. Primul etaj povestesţe viaţa poetului Arany János, etajul II găzduiește o galerie de artă cuprinzând portrete şi tablouri ale poetului, etajul III redă, cu ajutorul mobilierului său personal, atmosfera din biroul acestuia iar la etajul IV, pe lângă jucăriile gândite pentru toate vârstele se poate admira minunata privelişte a oraşului.

Din păcate timpul a trecut prea repede și nu am mai reușit, așa cum aveam planificat, să vizităm și brutăria care fabrică renumita pâine de Salonta. Dar cei de la brutărie ne-au făcut o surpriză și, în timpul cât grupul vizita muzeul, au adus și au încărcat portbagajul autocarului cu cozonaci și sărățele pentu toți. Mulțumim!

A fost o zi bogată, interesantă, în care ucraineni și români deopotrivă am văzut locuri pitorești, am întâlnit oameni generoși ce fac lucruri deosebite și am descoperit, împreună încă un colț de Românie frumoasă.

Mihai OLENICI
Manager proiecte

Vezi alte noutăți

12 februarie 2025
În fiecare zi, la Centrul rezidențial „Casa Frențiu", desfășurăm cu beneficiarii activități recreative și de socializare prin care încercăm să păstrăm atmosfera familială existentă în centru.
31 ianuarie 2025
Ultima zi lucrătoare a lunii este aproape mereu o bucurie pentru beneficiarii cantinei sociale. Mult așteptatul desert pe care îl oferim aniversaților lunii în curs aduce de fiecare dată zâmbete, îmbrățișări și urări de bine. Și astăzi, 31 ianuarie a.c., a fost la fel.
30 ianuarie 2025
Centrul social „Maria Rosa” din Oradea a găzduit joi, 30 ianuarie 2025, Ziua Voluntarului Caritas, a XIX-a ediție, sub motoul „Voluntar zi de zi”.
Mai multe noutăți
Share by: