Proiectul s-a derulat în perioada 1 februarie 2019 – 31 ianuarie 2020.Obiectivele proiectului au fost:
1. Oferirea de servicii sociale în cadrul cantinei, zilnic, pentru un număr de 45 de beneficiari, pentru perioada 1 februarie 2019 – 31 ianuarie 2020.
2. Asigurarea săptămânală a accesului la dușurile sociale pentru 60 de persoane fără adăpost. .
Beneficiarii proiectului au fost persoanele fără adăpost, persoane vârstnice singure și cu venituri foarte mici.
Proiectul a fost finanțat de Renovabis cu suma de 18.000 Euro și a avut valoarea totală de 58.926,99 Euro.
Rezultatele proiectului:
În perioada 1 februarie 2019 - 31 ianuarie 2020 au fost în total 66 persoane diferite cu dosar constant şi 33 persoane diferite care au mâncat mai frecvent, ocazional (fără a avea dosar şi, respectiv, bon lunar). Totalul persoanelor care au mâncat la cantină în perioada menţionată este 99 persoane diferite.
Lecții învățate
Contactul direct și munca zilnică pe care o desfășurăm cu oamenii străzii ne pun mereu în vedere fragilitatea statutului social pe care îl avem. Fermitatea și obiectivitatea deciziilor luate pentru redresarea dezechilibrului fiecărui beneficiar nu trebuie să ne anuleze simțul empatic și afecțiunea de care dispunem, cu atât mai mult cu cât de sprijin afectiv și de soluții constructive au ei atât de multă nevoie! Am învățat să fim mai răbdători, să spargem bariere prin anularea multor “De ce?-uri” pe care în mod obișnuit le-am adresa, când ne lăsăm ghidați de prejudecăți. “Hai să vedem ce se poate face!” a devenit o lozincă în biroul de asistență socială; acceptarea limitelor fizice și psihice ale celor cu și pentru care lucrăm ne permite nouă, specialiștilor, perspectiva înțelegerii deciziilor greșite ale lor, care au dus la haos, nesiguranță, boală, foame, frig și singurătate.
Am învățat că respectul pentru semenii noștri rămâne fundamental în relaționarea noastră cu ei, am învățat că adevăratul “Mulțumesc!” vine din priviri înlăcrimate şi că recunoștința nu are grad de măsurare.
A oferi celor sărmani hrană și accesul la duș, precum și hainele de care au atâta nevoie nu înseamnă milă sau pomană, ci un sprijin real, un prim pas spre o normalitate pierdută sau “furată” de circumstanțe de neînchipuit, de drame marcante care s-au concretizat prin abandon, infracțiuni, excludere și izolare socială, pierderea locului numit “acasă”, precum și a persoanelor care, cândva, îi așteptau acolo.
Am învățat că suntem egali în fața neșansei - care poate lovi în orice moment al vieții, spulberându-ne puterea de a ne apăra de vicii și pericole, mai ales când suntem singuri. ÎMPREUNĂ însă, atât cât este necesar, este posibilă redobândirea treptată a unui echilibru interior și a unei autonomii personale care să ducă la creșterea calității vieții beneficiarilor serviciilor noastre – care rezumă scopul principal al asociaţiei noastre.