Proiectul a avut ca scop dezvoltarea capacității organizațiilor neguvernamentale din România de a oferi servicii sociale în comunitățile de rromi.
Proiectul a avut 3 obiective:
1. Dezvoltarea unei rețele a organizațiilor și a specialiștilor care lucrează în comunități de rromi.
2. Organizarea a 3 întâlniri în fiecare an pentru organizații care oferă servicii sociale în comunitățile de romi.
3. Dezvoltarea capacității organizației a Asociației Caritas Eparhial Oradea.
Proiectul s-a desfășurat în perioada 1.06.2017 - 20.12.2019.
Valoarea totală a proiectului a fost de 104.345,87 și a fost finanțat de Renovabis cu suma de 90.000 Euro
Grupul țintă al proiectului a fost constitui de specialiștii (asistenți sociali, coordonatori de servicii sociale, psihologi, asistenți medicali, educatorilor, preoți) care lucrează în organizații neguvernamentale care oferă servicii în comunități de rromi.
Rezultatele proiectului sunt semnificative.
Am organizat întâlniri pentru organizații care oferă servicii sociale în comunitățile de romi. Întâlnirile au fost create într-un cadru flexibil în care participanții au putut să se exprime liber, unde au împărtășit experiențe, au ascultat, au adus întrebări, au căutat răspunsuri, au încercat să găsească soluții și au fost învățați. De asemenea, organizațiile din Ungaria și România au început să colaboreze direct.
De asemenea, majoritatea participanților la instruire s-au arătat interesate de modelul practicilor de restaurare și ar dori să continue formarea în aceste metode. Experiența acumulată în alte țări a arătat că utilizarea modelului îmbunătățește considerabil relațiile în comunitățile în care există conflicte și probleme majore.
În anul 2019 au avut loc mai multe întâlniri în cadrul acestui proiect: workshopuri de pedagogie experiențială, workshopuri pe teme de abordare a diversității, seminarii de introducere în tehnicile restaurative, o conferință națională, un schimb de experiență în Ungaria și o masă rotundă.
Am avut 210 participanți la activitățile proiectului, în decursul celor 3 ani de implementare. Numărul beneficiarilor serviciilor oferite de participanții la proiect fiind de peste 4.500 de persoane. Aceasta înseamnă că creșterea dezvoltării profesionale a specialiștilor afectează calitatea serviciilor sociale furnizate beneficiarilor.
Prezentăm mai jos, câteva evenimente importante, realizate în anul 2019, în cadrul acestui proiect.