COPIII CHIAR AU DREPTURI

20 noiembrie 2021

În fiecare an, pe 20 noiembrie - pentru a marca adoptarea Convenției cu privire la Drepturile Copilului - UNICEF sărbătorește Ziua Internațională a Drepturilor Copilului, promovează respectarea drepturilor copilului și organizează campanii de strângere de fonduri pentru problemele cele mai presante cu care se confruntă copiii, astfel încât fiecare copil să se dezvolte la potențialul maxim.


Este o zi și o aniversare importantă și pentru Asociația Caritas Eparhial Oradea care are ca beneficiari și copii. Este vorba de cei 47 de copii din clasele primare care participă, zi de zi la activitățile derulate în cadrul Centrul after-school “Sfântul Martin” de la Ioaniș.


Când am preluat acest centru, am făcut-o din dragoste dar și cu sentimentul de responsabilitate față de copiii defavorizați din această comunitate, cărora am dorit să le oferim acele experiențe de învățare și dezvoltare personală la care, altfel, nu ar fi avut acces.


Iar timpul, răbdarea, grija, pasiunea investite în acești copii au dat roade. Copiii de odinioară au ajuns elevi de liceu sau la facultate sau practică o meserie. Și alte generații au venit din urmă și le calcă pe urme.


Un lucru esențial, însă, a rămas neschimbat și continuă să caracterizeze munca noastră de fiecare zi, cu acești copii: responsabilitatea pe care o simțim față de ei. Sunt copii. Provin din medii defavorizate. Sunt vulnerabili. Și suntem pe deplin conștienți că trebuie să ne asigurăm că acești copii, atâta timp cât sunt beneficiari ai noștri nu vor suferi niciodată, în nici un fel de circumstanțe, nici un abuz. De nici un fel. Am afirmat și afirmăm acest lucru foarte clar. Dar am dorit ca acest angajament să nu fie doar verbal ci să fie cuprins și într-un document intern al organizației.



Astfel, pe parcursul a doi ani de zile am lucrat, în cadrul organizației, la elaborarea a ceea ce astăzi se numește Politica de Protecție a Copilului și Adultului Vulnerabil, a Asociației Caritas Eparhial Oradea. Nu a fost o muncă ușoară și știm că este un document perfectibil. Dar am vrut neapărat să începem de undeva. Să ne asumăm, în scris, responsabilitatea asigurării siguranței și integrității copiilor beneficiari ai serviciilor organizației noastre. Și credem că am reușit să producem un document în măsură să confirme seriozitatea și profesionalismul cu care ne facem treaba.


Politica de Protecție a Copilului și Adultului Vulnerabil este un document ale cărui prevederi și angajamente sunt obligatorii pentru toți angajații, voluntarii, partenerii și colaboratorii organizației.

 

Nu este un clișeu, este un adevăr incontestabil: copiii sunt viitorul și pot contribui la schimbările în bine din școlile, comunitățile și țările lor. Iar dacă provin din medii defavorizate, nu trebuie decât un pic mai multă grijă și dragoste pentru a-i ajuta să-și deschidă aripile și să zboare la fel de sus ca și ceilalți copii. Și mai trebuie ceva: angajamentul nostru, al tuturor oamenilor mari că acești copii vor fi mereu în siguranță.


Politica de Protecție a Copilului și Adultului Vulnerabil a Asociației Caritas Eparhial Oradea este tocmai un asemenea angajament.

 

Mihai OLENICI

Manager proiecte

Vezi alte noutăți

12 februarie 2025
În fiecare zi, la Centrul rezidențial „Casa Frențiu", desfășurăm cu beneficiarii activități recreative și de socializare prin care încercăm să păstrăm atmosfera familială existentă în centru.
31 ianuarie 2025
Ultima zi lucrătoare a lunii este aproape mereu o bucurie pentru beneficiarii cantinei sociale. Mult așteptatul desert pe care îl oferim aniversaților lunii în curs aduce de fiecare dată zâmbete, îmbrățișări și urări de bine. Și astăzi, 31 ianuarie a.c., a fost la fel.
30 ianuarie 2025
Centrul social „Maria Rosa” din Oradea a găzduit joi, 30 ianuarie 2025, Ziua Voluntarului Caritas, a XIX-a ediție, sub motoul „Voluntar zi de zi”.
Mai multe noutăți
Share by: