Când mâinile care ajută...

16 noiembrie 2022

Printre serviciile de asistență socială care sunt oferite beneficiarilor Centrului de Informare și Consiliere pentru Refugiați Oradea (CICRO) se numără și consilierea socială, facilitarea accesului beneficiarilor la serviciile de stat (Serviciul de Imigrări, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă, etc.), îndrumarea și însoțirea beneficiarilor la instituțiile publice care pot oferi răspunsuri la problemele pe care aceștia le întâmpină.

Astfel, una dintre provocările noastre continue este aceea ca persoanele refugiate să aibă acces gratuit la educație și sănătate. Și, dacă CICRO a găsit și dezvoltat programe educaționale prin care să ajutăm copiii refugiați, în mod profesionist, să continue școala, în ceea ce privește accesul gratuit la serviciile de sănătate, am întâmpinat dificultăți majore.

Deși OUG nr. 15/2022 (cu modificările ulterioare), privind acordarea de sprijin și asistență umanitară de către Statul român cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina menționează că persoanele refugiate au dreptul la asistență medicală primară și tratament corespunzător, asistență medicală de urgență, precum și asistență medicală și tratament gratuit în cazurile de boli acute sau cronice care le pun viața în pericol iminent, prin sistemul național de asistență medical, dar și dreptul de a fi incluși în programele naționale de sănătate publică ce au drept scop prevenirea, supravegherea și controlul bolilor transmisibile, în situațiile de risc epidemiologic – Articolul 1, literele d) și e), faptic acest lucru devenea posibil doar în situațiile în care persoanele refugiate ajungeau în secțiile UPU, primind ajutor medical de urgență. Doar atât.

Pentru copii, pentru persoanele bolnave cronic și pentru persoanele care au nevoie de ajutorul specialiștilor din domeniul sănătății nu se puteau elibera rețete gratuite și/ sau compensate și nici trimiteri de la medicul de familie. Aceste facilități le aveau doar cei care deveneau asigurați în urma angajării lor pe teritoriul României.

Deși s-a vehiculat mult că sunt mulți medici de familie care refuză să lucreze suplimentar cu și pentru persoanele refugiate și că ar fi o lipsă majoră de interes în oferirea serviciilor medicale persoanelor provenite din Ucraina, realitatea noastră din teren este cu totul diferită.

Noi am creat o realitate frumoasă și blândă pentru persoanele atât de vulnerabile care ne cer ajutorul. Dar nu singuri, ci împreună cu un medic de familie care ne-a fost alături încă de la înființarea centrului social.

În prezent, peste 100 de persoane refugiate sunt înregistrate la ”CMI Narcisa Cizmaș”. Avem acces continuu la consulturi medicale, îndrumări și răspunsuri la întrebările și neliniștile beneficiarilor. S-au efectuat vaccinări, s-au înregistrat nou-născuți, s-au căutat soluții pentru problemele de sănătate ale persoanelor refugiate. Un efort major, o muncă titanică în folosul aproapelui!
Mai mult decât atât, datorită implicării neobosite a personalului cabinetului medical, după lungi frământări și discuții cu reprezentanți ai Casei de Asigurări de Sănătate Bihor, s-a reușit accesul la platforme și programe și proceduri care să poată permite eliberarea de rețete gratuite și/sau compensate pentru persoanele refugiate care nu au un contract individual de muncă în România, dar care sunt bolnave cronic, pentru pensionari și persoanele minore.

Așadar, se poate!

Când mâinile care ajută sunt mai sfinte decât gurile care se roagă se întâmplă minuni în viețile celor cărora le-a fost nimicită toată existența, într-o dimineață friguroasă de la sfârșitul lunii februarie.
Pacienții proveniți din Ucraina învață să zâmbească din nou, pe pământ românesc de această dată, învață să creadă din nou în oameni frumoși și buni și să spere la vremuri mai blânde în care își vor aminti că doar omul poate sfinți cu adevărat locul în care se află.

În numele beneficiarilor CICRO, mulțumim doamnei doctor și asistentului medical pentru că nu au obosit să reprezinte și să apere drepturi fundamentale care trebuie respectate pentru fiecare persoană în parte!

Teodora BODA
Asistent social specialist

Vezi alte noutăți

12 februarie 2025
În fiecare zi, la Centrul rezidențial „Casa Frențiu", desfășurăm cu beneficiarii activități recreative și de socializare prin care încercăm să păstrăm atmosfera familială existentă în centru.
31 ianuarie 2025
Ultima zi lucrătoare a lunii este aproape mereu o bucurie pentru beneficiarii cantinei sociale. Mult așteptatul desert pe care îl oferim aniversaților lunii în curs aduce de fiecare dată zâmbete, îmbrățișări și urări de bine. Și astăzi, 31 ianuarie a.c., a fost la fel.
30 ianuarie 2025
Centrul social „Maria Rosa” din Oradea a găzduit joi, 30 ianuarie 2025, Ziua Voluntarului Caritas, a XIX-a ediție, sub motoul „Voluntar zi de zi”.
Mai multe noutăți
Share by: