”Călătorie în jurul lumii”

31 august 2023

Asociația Caritas Eparhial Oradea, prin structura Centrul de Informare și Consiliere pentru Refugiați Oradea (CICRO), a organizat o tabără la Suncuiuș pentru copiii ucraineni și români care au fost curioși și dornici să exploreze meleaguri care păstrează aproape intact peisaje de o frumusețe rară. Astfel, în intervalul 27-30 august a.c.,  am ajuns la Unitatea de Administrare a bazei sportive Șuncuiuș A Direcției Județene pentru Sport și Tineret Bihor, grupul nostru fiind format din 50 de persoane.

Activitățile din prima zi au cuprins jocuri de cunoaștere, jocuri pe echipe, jocuri de masă și activități de lucru manual, respectiv confecționarea din mărgele a diferitor obiecte: brățări sau animăluțe care încântau privirile micilor exploratori. Au servit înghețată și s-au bucurat de atmosfera prietenoasă care deja se formase în grupul nostru.

Tema acestei tabere a fost Călătorie în jurul lumii, drept urmare copiii au pornit într-o drumeție care a avut ca punct de oprire plaja din apropierea taberei, unde copiii s-au răcorit, sfidând astfel temperatura ridicată și bucurându-se totodată că vremea le-a permis să descopere locurile din preajmă. În a doua parte a zilei a continuat activitatea de confecționare din mărgele a diverselor obiecte care parcă au prins viață în mânuțele micuților. Întrebările, ghicitorile și provocările privind cunoștințele dobândite pe parcursul acestei veri în cadrul programului de vară al CICRO despre diverse locuri din România și Europa au format o activitate de recapitulare la care copiii au participat grupați în patru echipe, spiritul competitiv fiind cel care a dat ritmul acestei activități, dar și spiritul de echipă, întrucât anumite subiecte le solicitau copiilor să se ajute reciproc pentru a descoperi răspunsul corect, în urma indicațiilor primite de la colegii lor.

Timpul liber pe care copiii l-au folosit pentru a socializa și pentru a-și consuma energia a dus la formarea de relații de comunicare despre care sperăm să devină relații de prietenie. La ceas de seară, am cântat unei fetițe din grupul nostru “La Mulți Ani!”, dorindu-i să crească sănătoasă și să-și păstreze sufletul de copil cu care oferă atâta veselie celor din jurul ei.

În dimineața celei de a treia zi am continuat procesul de descoperire a frumuseților naturii, astfel că am ajuns, printr-o altă drumeție, la Peștera Unguru Mare. Aici am ascultat cu interes istoricul acestei peșteri, am putut afla informații despre modul în care acest loc reușește să-și păstreze specificul, dar și schimbările prin care acest colț de natură va trece în vederea dezvoltării potențialului acestei peșteri. Întrebările celor mai curioși au găsit răspuns la ghidul care ne-a îndrumat pașii și care ne-a dezvăluit acest univers. După-masă a avut loc un concurs care a surprins prin creativitatea și spontaneitatea copiilor. Având la bază aceeași temă care se referea la înconjurul lumii, exploratorii noștri au răspuns la întrebări de cultură generală, au întruchipat diverse personaje din ținutul african, prin confecționarea de costume specifice și realizarea de machiaje care să redea, cât de autentic posibil, modul de viață din acea parte a lumii. În periplul lor, copiii au poposit și în Veneția, prin măștile pe care le-au realizat manual, sub îndrumarea și coordonarea căpitanilor de echipă. S-a râs mult, bucurându-ne de originalitatea cu care au fost realizate toate aceste lucruri. Parada prezentării costumelor, machiajelor și măștilor a stârnit aplauze, dar și hohote de râs, bucurând sufletele celor mici și mari deopotrivă. Un alt moment memorabil este cel al baloanelor cu apă, prin care copiii s-au răcorit reciproc, singura supărare fiind faptul că au fost prea puține baloane comparativ cu dorința lor de a continua să se joace.

Fiind ultima seară împreună, focul de tabără a luminat chipurile copiilor și a dat prilejul unor alte povești și mărturisiri, dar și a glumelor, a jocurilor pe care copiii nu conteneau să le termine, dornici să prelungească acest moment cât de mult cu putință. Nici ploaia nu i-a determinat pe exploratorii noștri să se retragă în camerele lor, nici ora târzie, aceștia găsind metode inovative de a se feri de stropii de ploaie.

În prima parte a ultimei zile de ședere la Șuncuiuș, copiii s-au pregătit pentru întoarcerea la Oradea, apoi s-au jucat în voie jocuri de masă, au alergat prin curte și au împărtășit impresii despre acest timp petrecut aici, dar au exprimat și dorința de a nu se termina vara și de a mai avea posibilitatea să se revadă și să trăiască din nou experiența descoperirii locurilor și oamenilor din jurul lor!

Teodora BODA
Asistent social specialist

Vezi alte noutăți

12 februarie 2025
În fiecare zi, la Centrul rezidențial „Casa Frențiu", desfășurăm cu beneficiarii activități recreative și de socializare prin care încercăm să păstrăm atmosfera familială existentă în centru.
31 ianuarie 2025
Ultima zi lucrătoare a lunii este aproape mereu o bucurie pentru beneficiarii cantinei sociale. Mult așteptatul desert pe care îl oferim aniversaților lunii în curs aduce de fiecare dată zâmbete, îmbrățișări și urări de bine. Și astăzi, 31 ianuarie a.c., a fost la fel.
30 ianuarie 2025
Centrul social „Maria Rosa” din Oradea a găzduit joi, 30 ianuarie 2025, Ziua Voluntarului Caritas, a XIX-a ediție, sub motoul „Voluntar zi de zi”.
Mai multe noutăți
Share by: