Ajutor de urgență pentru refugiați ucraineni

28 februarie 2023

Pentru că nevoile urgente ale semenilor noștri nu pot suporta amânare, în cursul zilei de duminică, 26 februarie a.c., am fost solicitați să oferim sprijin imediat pentru două familii care au ajuns la Oradea, după ce au intrat în țară prin Vama Albița, ei trecând inițial granița din Ucraina în Republica Moldova.

O familie formată din soț, soție și trei copii și, respectiv o familie formată din mamă singură și patru copii, mamele fiind surori... cu un minim de bagaje, cu un minim de hrană, aceste două familii au vrut să ajungă în Germania, însă au fost întoarse de la Vama Borș, pentru că documentația lor nu era completă.

În cursul dimineții de duminică, președintele Asociației Caritas Eparhial Oradea a fost solicitat de către părintele Ovidiu Duma de la Catedrala Greco-Catolică “Sfântul Nicolae” pentru a găsi o soluție pentru aceste familii. Au fost mobilizați asistentul social și translatorul Centrului de Informare și Consiliere pentru Refugiați Oradea, o structură a asociației. Pregătiți pentru drum și motivați să oferim sprijinul de care aveau atât de multă nevoie, în jurul orei 9.30 am pornit împreună spre Vama Halmeu (jud. Satu-Mare), pentru ca persoanele refugiate să se poată întoarce în Ucraina, urmând ca, de acolo, să își reorganizeze drumul spre Germania. La ieșirea din Oradea, am oferit celor 10 persoane care erau acum în grija noastră câte un sandviș, câte o sticlă cu apă și câte un croissant. În timpul călătoriei noastre, am aflat că părinții își doresc foarte mult ca micuții lor să învețe, să aibă condiții și acces pentru parcurgerea materiei școlare, cu atât mai mult cu cât ei, părinții, nu au studii și le e teamă de faptul că nu știu și nu pot oferi copiilor ajutorul de care au nevoie pentru ca ei să învețe.

Ajunse la vamă, aceste familii au constatat că Ucraina nu le permite să treacă granița pe jos și vremea rece, imposibilitatea pentru moment de a găsi un mijloc de transport cu care aceste familii să poată trece granița, copiii obosiți și părinții copleșiți de situație l-au determinat pe președintele asociației să găsească o altă soluție pentru această situație de impas. Astfel, ne-am îndreptat spre Centrul de primire și cazare Botiz al Asociației Caritas Maramureș, unde persoanele refugiate au găsit două camere cu baie proprie, căldură, hrană gătită și oameni primitori care și-au dedicat restul zilei noilor sosiți la centru.

Am stat la masa de prânz împreună, oferită de părintele Nicolae Huzău, pregătită de alți ucraineni care sunt cazați la acest centru și ne-am asigurat că situația celor 10 persoane va avea rezolvare. Ne-am întors spre casă cu o mare mulțumire sufletească: atât cât am putut face noi, am făcut și nu am rămas indiferenți și nici nu am întors spatele acestor oameni care nu știau unde, cum și cui să ceară ajutor.

Mulțumim părintelui Ovidiu Duma care ne-a sesizat acest caz, mulțumim celor din vama română care ne-au explicat pașii care trebuie urmați și, nu în ultimul rând, mulțumim celor de la Asociația Caritas Maramureș pentru seninătatea cu care ne-au primit!

Teodora BODA
Asistent social specialist

Vezi alte noutăți

12 februarie 2025
În fiecare zi, la Centrul rezidențial „Casa Frențiu", desfășurăm cu beneficiarii activități recreative și de socializare prin care încercăm să păstrăm atmosfera familială existentă în centru.
31 ianuarie 2025
Ultima zi lucrătoare a lunii este aproape mereu o bucurie pentru beneficiarii cantinei sociale. Mult așteptatul desert pe care îl oferim aniversaților lunii în curs aduce de fiecare dată zâmbete, îmbrățișări și urări de bine. Și astăzi, 31 ianuarie a.c., a fost la fel.
30 ianuarie 2025
Centrul social „Maria Rosa” din Oradea a găzduit joi, 30 ianuarie 2025, Ziua Voluntarului Caritas, a XIX-a ediție, sub motoul „Voluntar zi de zi”.
Mai multe noutăți
Share by: